Erişilebilirlik

Kerry'den Somali'ye Sürpriz Ziyaret


John Kerry Mogadişu’daki kısa ziyareti sırasında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud’la ve Başbakan Ömer Abdiraşid Ali Şamarke’yle görüştü.
John Kerry Mogadişu’daki kısa ziyareti sırasında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud’la ve Başbakan Ömer Abdiraşid Ali Şamarke’yle görüştü.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry sürpriz bir ziyarette bulunduğu Somali’nin başkenti Mogadişu’da Amerikan Büyükelçiliği’ni yeniden açma ve bu ülkeye yardımları arttırma sözü verdi.

Kerry ayrıca Somali’yi ziyaret eden ilk Amerika Dışişleri Bakanı oldu. Amerika bir yandan el Şebap terör örgütüyle mücadelesini arttırmayı, bir yandan da bölgede varlığını güçlendirmeyi hedefliyor.

Somali’de olan bitenlerin herkesi ilgilendirdiğini söyleyen Kerry, uluslararası toplumun harita üzerinde devletsiz toplumların var olmasına izin veremeyeceğini söyledi.

Somali hükümeti son on yılda enerjisinin büyük bir bölümünü şeriatçı el Şebap örgütüne karşı savaşarak geçirdi. Örgüt yalnızca Somali’de değil, komşu Kenya’da da kanlı eylemlere imza attı.

John Kerry Mogadişu’daki kısa ziyareti sırasında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud’la ve Başbakan Ömer Abdiraşid Ali Şamarke’yle görüştü. Görüşmeler, Mogadişu Havaalanı kompleksi içinde, kum torbalarıyla korunan bir binada yapıldı.

Amerika, Somali’de 1993 yılında iki Black Hawk helikopterinin düşürülmesi ve öldürülen 18 personelin cesetlerinin sokaklarda parçalanarak sürüklenmesinin ardından bu ülkeden hem askerlerini çekti, hem de diplomatik ilişkilerini kesti.

Kerry pazartesi günü de Kenya’da Cumhurbaşkanı Uhura Kenyatta’yla görüştü ve bu görüşmede de el Şebap’la mücadele ele alındı. Örgüt 2013 yılında başkent Nairobi’de bir alışveriş merkezinde 68 kişiyi, bu yıl da Garissa Üniversitesi’nde düzenlediği saldırıda 147 öğrenciyi öldürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG