Erişilebilirlik

Kerry'den Din ve Dış Siyaset Değerlendirmesi


Kerry'den Din ve Dış Siyaset Değerlendirmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Texas’taki Rice Üniversitesi’nde konuşan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, din ve diplomasiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Din unsurunun tarih boyunca dünyadaki siyasi ve ekonomik sınırları belirlemede önemli rol oynadığını belirten Dışişleri Bakanı John Kerry, bu rolün bugün de devam ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: ”Din, günümüzde de değer yargılarını, attığımız adımları, yaptığımız seçimleri, her kıtada her meslekten kişinin dünya görüşünü şekillendiriyor. Kimilerini savaşa sürükleyen din, bazıları için barış yolunu açıyor. Kimileri değişim için din etrafında örgütlenirken diğerleri modern zamana direniyor, eskiye sıkı sıkı tutunuyor. Kimileri ulus ve inanç sınırlarını aşarken diğerleri araya duvar örüyor.”

Kerry, 2013’te Dışişleri Bakanı olduktan kısa süre sonra, Obama yönetiminin dinlerarası işbirliğini güçlendirmek amacıyla başlattığı girişimin bir parçası olarak Din ve Küresel İşler Dairesi’ni kurmuştu.

Kerry, Obama yönetiminin bir amacının da dünyanın dört bir yanında zulüm gören dini ve etnik azınlıkları korumak olduğunu söyledi. Kerry’ye göre bu çabalar, medeniyetin verdiği temel sınavlardan biri. Kerry, herkesin korkmadan inancını yaşayabilmesi ve dini ve etnik azınlıkların da çoğunluklarla aynı hak ve özgürlüklere sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Kerry ayrıca IŞİD gibi köktendinci örgütlerin din kisvesi altında katliam yaptığına, dini azınlıkları soykırıma uğrattığına da dikkati çekti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG