Erişilebilirlik

Kerry: 'BM Raporu Saldırıyı Esat Rejiminin Yaptığını Doğruluyor'


John Kerry
John Kerry
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Birleşmiş Milletler’in geçen ay Suriye’de düzenlenen kimyasal silah saldırısıyla ilgili son raporunun, saldırıyı Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı güçlerin işlediğini ortaya koyduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilere açıklama yapan Kerry, gerçeklerin ortada olduğunu söyledi. Kerry, “Sarin gazı kullanıldı. Sarin gazı öldürdü. Dünya bu silahın daha önce kimyasal silah kullanmış, gerekli roketlere ve silah sistemlerine sahip bu rejim tarafından kullanılıp kullanılmadığını da tartışabilir; muhalefet üyelerinin kendi halkını öldürmek için gizlice kontrol edemedikleri bölgeye girip ellerinde olmayan sarin gazı içeren, kontrol edemediği roketleri ateşleyip ateşlemediğini de tartışabilir. Belki bir de kimse fark etmeden malzemeleri söküp kutularına yerleştirmiş ve Esat’ın kontrolündeki Şam’ın merkezinden kaçıp gitmiş de olabilirler. Lütfen [ciddi olalım]!”

Esat: ‘İsyancılar yaptı’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, kimyasal silah stoklarını imha etme sözü vermekle birlikte, geçen ay Şam yakınlarında düzenlenen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan kimyasal silah saldırısından kendi güçlerinin sorumlu olmadığını savundu.

Amerikan Fox Haber kanalına demeç veren Esat, ülkesinin kimyasal silah stoklarını imha etmeyi amaçlayan, Amerika ve Rusya’nın ortaklaşa vardığı anlaşmaya uyma sözü verdi. Ancak Esat, durumun “karışık” olduğunu, bu silahların imhasının bir yıldan uzun sürebileceğini ve 1 milyar dolarlık masraf gerektirdiğini söyledi.

Amerika ve Rusya’nın vardığı plan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından görüşülmeye devam ediyor. Plan, Cumartesi gününe kadar Suriye’nin tüm kimyasal silahlarının dökümlerini teslim etmesini şart koşuyor. Beşar Esat, bu dökümleri Cuma günü sunmayı planladığını ve silah depolarını uzmanların erişimine açabileceğini bildirdi.

Rusya: ‘Silahları Suriye’de imha etmeyi planlamıyoruz’

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, kimyasal silahları Suriye topraklarında imha etme planları olmadığını söyledi, ama Suriye’nin bu silahları imha edebilecek tesislere sahip olduğunu doğruladı.

Suriye Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler kimyasal silah denetçilerinin ülkesinde yaptığı çalışmalardan sonra hazırladığı raporu da eleştirdi. Raporda, 21 Ağustos’ta düzenlenen kimyasal silah saldırısında sarin gazı kullanıldığına dikkat çekiliyor. Amerika ve bazı müttefikleri bu saldırıdan Esat rejimini sorumlu tutuyor. Ancak Suriye bu saldırıyı isyancıların düzenlediğini iddia ediyor.

Esat’tan BM denetçilerine eleştiri

Beşar Esat, BM uzmanlarının bulgularını “gerçek dışı” diye nitelerken, kimyasal silah saldırısının hemen ardından tüm dünya televizyonlarında gösterilen video ve fotoğrafların “sahte” olduğunu öne sürdü, kimyasal silah saldırısını isyancıların düzenlediği iddiasını yineledi.

Suriye’nin iç savaş yaşamadığını savunan Beşar Esat, 80 ülkeden gelen el Kaide savaşçısının ülkesine sızmasına karşı “yeni bir tür mücadele” yürüttüklerini söyledi. Bununla birlikte iki buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden ayaklanmada, aşırı görüşlü olmayan unsurların varlığını kabul eden Suriye Devlet Başkanı, 2012 yılı sonlarından itibaren isyancıların “yüzde 80-90’ının” el Kaide ve bağlantılı örgütlerin üyesi olduğunu iddia etti.

Beşar Esat, bu yıl ikinci kez bir Amerikan televizyonuna demeç verdi. Söyleşiye, Fox Haber kanalında uzman olarak görev yapan eski Demokrat Parti milletvekili Dennis Kucinich de katıldı.

Başkan Barack Obama’ya, ülkesine yönelik askeri tehdide son verme çağrısı yapan Esat, Obama’ya “Halkının sesine kulak ver” diye seslendi. Obama yönetimi, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçladığı Suriye’ye kısıtlı bir askeri müdahalede bulunmak istiyor. Ancak Amerikan kamuoyu askeri müdahaleye karşı çıkıyor.

Geçen ay Suriye’deki kimyasal silah saldırısında bin 400’ü aşkın kişinin öldüğü sanılıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, denetçilerin hazırladığı raporun sonuçlarına göre, saldırıda öldürücü sarin gazının kullanıldığını doğruluyor.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasını öngören bir karar tasarısını tartışıyor. Konseyin daimi üyelerinden Amerika, İngiltere ve Fransa, Şam hükümetinin bu plana uymaması durumunda cezalandırılması çağrısında bulunuyor. Ancak Esat rejiminin müttefiki olan Rusya, bu çağrıya karşı çıkıyor. Güvenlik Konseyi’nin karar tasarısı üzerinde ne zaman anlaşacağı ise kesinlik kazanmadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG