Erişilebilirlik

Kerry Bir Kez Daha Ortadoğu’da


Filistin-İsrail barış görüşmelerine uzun bir aradan sonra yeniden devam edilmesi için yoğun bir diplomatik çaba gösteren Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry son üç ay içinde dört kez bölgeye gitti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail-Filistin arasında 2010 yılında kesintiye uğrayan barış görüşmelerini yeniden başlatmak için iki tarafın da liderleriyle bir kez daha müzakere masasına oturmayı hedefliyor.

John Kerry, Perşembe günü başlayan İsrail ziyaretinde Başbakan Benjamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Adalet Bakanı Tzipi Livni ile görüşecek. Amerika Dışişleri Bakanı daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüşmek üzere Batı Şeria ve Ramallah’a geçecek.

Uzun zamandır askıya alınmış barış görüşmeleri üzerindeki şüpheleri hatta karamsarlığı anladığını belirten Kerry, yine de ileri bir yol bulma konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

İki taraf, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te başlattığı yerleşim yerleri konusunda ayrılık yaşıyor. Filistinliler, bu bölgeleri gelecekte kuracakları devletin bir parçası olmasını istiyor ve inşaatlar durana kadar İsrail ile müzakere masasına oturmayı reddediyor.
İsrail’in ise barış görüşmeleri konusunda herhangi bir ön koşulu bulunmuyor.

2008 yılının sonlarında kesintiye uğramaya başlayan müzakereler, 2010'un Eylül ayında yapılan kısa toplantılar hariç bir devam etmedi.

Bu, John Kerry’nin Şubat ayında Dışişleri Bakanlığı olmasından bu yana bölgeye gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG