Erişilebilirlik

IKBY’de Sular Durulmuyor


Irak ordusunun Haşdi Şabi milislerinin desteğiyle Kerkük’ü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden almasının yankıları sürüyor. IKBY hükümeti Bağdat’a diyalog çağrılarını yinelerken, bölgedeki partiler durum değerlendirmesi yapmaya başladı.

Irak ordusunun Kerkük’e doğru harekete geçmesinin ardından, kendisine bağlı silahlı güçleri geri çekmekle suçlanan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Parti Meclisi durum değerlendirmesi yapmak üzere toplandı. Toplantının gündeminde referandum sonrası yaşanan gelişmeler ve KYB’nin iç sorunları vardı.

Amerika’nın Sesi’nin KYB kaynaklarından aldığı bilgilere göre, partinin yeni yönetiminin belirlenmesi için kongrede karar alınacak. Kongrede bir süre önce ölen KYB Lideri Celal Talabani’nin bir oğlunun başkanlığa aday olacağı öğrenildi.

KYB’de, referandum öncesinde farklı gruplar farklı açıklamalar yapmıştı. Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul Eli, Politbüro Sekreteri Mele Bahtiyar ve KYB Politbürü üyesi ve Kerkük eski Valisi Necmeddin Kerim'in liderliğindeli bir grup, referanduma destek vermişti. Bu grup, Talabani ailesi ve partinin diğer kesimini ihanetçilikle suçlamıştı. Bu grupların partiden uzaklaştırılacağı da gelen bilgiler arasında. Öte yandan Goran Hareketi ile Kürdistan İslami Topluluğu da (Komela) Süleymaniye'de biraraya geldi. Genel başkanların katıldığı toplantıda, “Ulusal Kurtuluş Hükümeti” kurulması da tartışıldı.

Tartışmaların bir adresi de IKBY’nin başkenti Erbil’di. Eleştirilerin hedefinde bulunan hükümet adına Başbakan Neçirvan Barzani bir açıklama yaptı. Barzani, Bağdat’la diyalog umduklarını belirterek, “Mevcut sorunlar daha fazla artmadan, bir an önce müzakerelere başlamayı ümit ediyoruz. Henüz Kürt heyetinin Bağdat'a gönderilme tarihi belli değil. Onlardan yanıt bekliyoruz. Yeni bir sayfa açarak, barışçıl bir şekilde diyalog masasında sorunların çözülmesini ümit ediyoruz. Bu konuda Bağdat'tan yanıt bekliyoruz” dedi.

Barzani bölgede halen operasyonların yapılmasının diyalogu zora sokacağını savunarak, “Maalesef şu ana kadar bazı yerlerde askeri operasyonlar sürüyor. Askeri operasyonlar bölgenin istikrarını olumsuz etkilerken, diyalog sürecinin gecikmesine neden oluyor” diye konuştu.

Bu arada, operasyonların yapıldığı bölgelere yeni birliklerin konuşlandığı açıklandı. IKBY Güvenlik Ajansı, Irak ordusunun son 48 saatte Kürt bölgesinin sınırlarına çok sayıda askeri araç sevkettiğini belireterek, “Irak ordusu, son 48 saatte Kürdistan Bölgesi’nin sınırlarına Amerikan tipi çok sayıda tank, zırhlı araç ve Hummer sevketti. Irak’ın böylelikle askeri operasyonlara devam edeceği görülüyor. Geçen hafta da aynı askeri hareketlilik neticesinde Kerkük ve Pırde’ye saldırdılar. Irak ordusu bir an önce söz konusu bölgelerden gücünü çekmelidir. Kürdistan Bölgesi Siyasi Başkanlığı, Irak hükümeti’nin şartsız bir şekilde sorunların barışçıl çözümü için diyaloğa başlaması gerektiğini belirtmişti. Irak hükümeti buna bağlı kalmalı” açıklamasını yaptı.

Irak Federal Mahkemesi’nin IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul ve görevden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim hakkında verdiği tutuklama kararına karşı Erbil Mahkemesi de benzer bir karar verdi. IKBY Başsavcılığı, Irak ordusu ve Haşdi Şabi mensubu 11 kişi hakkında Erbil Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine mahkeme bu kişiler hakkında “Peşmerge ve hükümet yetkililerine hakaret etmek ve ülke çıkarlarını korumamak” iddialarıyla 7 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG