Erişilebilirlik

Kerkük’teki PKK Varlığı Türkmenler’i Rahatsız Ediyor


IŞID, Musul operasyonunun başlamasının ardından Kerkük’te son beş gündür çeşitli saldırılar düzenliyor. Irak Türkmen Cephesi’ne göre, Kerkük’te istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan saldırıların hedefinde ağırlıklı olarak kentte yaşayan Türkmenler ve Türkmen mahalleleri bulunuyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Irak Parlamentosu Kerkük milletvekili Hasan Turan, IŞİD saldırılarının devam ettiğini söyledi.

Turan, “Perşembe gününü cuma gününe bağlayan gece, 100 IŞİD militanı Kerkük’ün içine girdi. Önce polis merkezine saldırdılar ancak başta Türkmenler olmak üzere Kerkük milleti direndi. Neredeyse bir buçuk gün süren çatışmaların ardından cumartesi sabahı şehir tekrar kontrol altına alındı. Bu 3-4 gün içinde birkaç kişi saklandıkları yerlerden çıkıp saldırı düzenliyorlar. Bu sabah beş IŞİD militan öldürüldü” dedi.

IŞİD saldırılarının çoğunlukla Türkmen bölgelerinde yoğunlaştığının altını çizen Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı, bu saldırılar sonunda aralarında istihbarat subayı Abdülemir Cuma’nın da bulunduğu çok sayıda Türkmen’in yaralandığını evler ve işyerlerinde maddi hasarlar oluştuğunu ifade etti.

IŞİD saldırılarında Kerkük’te yayın yapan Türkmeneli TV Haber Müdürü Ahmet Haceroğlu da hayatını kaybetti.

Hasan Turan: ‘PKK’lılar şov yapıyor, Kerkük’ü IŞİD’den kurtardıkları yalan’

Perşembe gecesi kentin birçok bölgesinde başlayan eş zamanlı IŞİD saldırılarının ardından bir grup PKK’lı Kerkük’te ellerinde silahlarla görüntülendi. PKK yanlısı sosyal medya hesaplarında yayınlanan fotoğraflarda PKK’lılar Kerkük'ün güneyindeki Vasiti ve Arafa semtlerinde yürürken görülüyorlardı. Bu durum hem Türkiye’nin hem de Irak Türkmen Cephesi’nin tepkisini çekti.

Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan, PKK’nın siyasi propaganda ve şov yaptığı görüşünde.

“PKK’lılar Kerkük’ü ‘biz kurtardık’ propagandası yapıyor ama tüm bunlar tamamen yalan. Kerkük halkının içinde girdikleri fotoğraflarını paylaşarak dünyaya mesaj veriyorlar. Bu durum bizi endişelendiriyor. PKK’lıların Kerkük’te olmasını doğru bulmuyoruz.”

Hasan Turan: “Kerkük’ün korunması için Irak, ABD ve Türkiye’nin işbirliği yapması lazım”

Irak Türkmen Cephesi, Türkiye ile Irak’ın arasındaki sorunların diplomatik yoldan çözülmesini bekliyor. Türk dışişleri heyetinin Bağdat’ta yaptıkları temasların ilişkilerde hızlı bir yumuşama beklentisi yarattığını söyleyen Hasan Turan, Irak merkezi yönetiminin Türkmenlere bakışını da hızla değiştirmesini istiyor.

Turan, “Türkiye ve Irak iki komşu ülke. Sorunlarını diplomatik yollarla güçlü diyalogla çözebilirler. Türkiye, Uluslararası Koalisyon’un parçası. Musul operasyonunda Türkiye’nin mutlaka daha etkili olmasını istiyoruz. Musul’un kurtarılması ve Kerkük’ün korunması için Irak, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Ama Irak merkezi hükümeti bize maalesef yıllardır iyi davranmadı. Irak Türkmenleri merkezi hükümetten destek almadı. Bu ilişki kurulsa Kerkük’ün geleceği daha iyi olurdu” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG