Erişilebilirlik

Kerkük Irak Kuvvetlerinin Kontrolunda


Kerkük’e giren Irak güçleri kente giriş ve çıkışları kapattı. Irak güçleri pek bir direnişle karşılaşmadıklarını söyleseler de kentin çevresinden çatışma haberleri de geldi.

Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi güçleri Pazaretsi sabah Kerkük’e girmişti. Valiliği, kilit askeri mevzileri ve bir petrol sahasını ele geçiren güçler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayraklarının yerine Irak bayrakları astı.

Kerkük’ten kuzeye doğru giden kalabalığın arasındaki 37 yaşındaki Peşmerge askeri Jabar Kerim, “Kenti savunuyorduk ama nihayetinde geri çekilmekten başta seçeneğimiz kalmadı. Gelişmiş silahlarla savaşıyorlar” dedi.

Bağdat merkezi yönetimi, Iraklı Kürtlerin geçen ay düzenlediği bağımsızlık referandumuna tepki olarak Kerkük’e operasyon düzenledi. Bağdat merkezi hükümetinden, Peşmerge’nin direniş göstermediği açıklamasına rağmen, güneyde bazı Peşmerge güçleriyle Irak güçleri arasında gece çatışma çıktığı haberleri geldi.

Washington ise Kerkük’teki durumu yakından takip ettiğini ve çatışmaya dair haberlerden büyük endişe duyduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı, gerilimi yatıştırmak için Irak’taki tüm taraflarla temas halinde olduklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG