Erişilebilirlik

“Kerkük-Ceyhan Boru Hattı İşlevsiz Kalabilir”


Irak Ordusu’nun Şii milislerin desteğiyle Kerkük’ü geri almasının ardından, Irak ve İran arasında petrol anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre, Kerkük petrolü İran üzerinden piyasaya sürülecek.

IŞİD’in 2014 yılında gerçekleştirildiği saldırının ardından kente giren Kürt güçleri, Kerkük’ün kontrolünü ele aldı. Yaklaşık üç yıl Kürt yönetiminin kontrolünde kalan Kerkük’e, Irak Ordusu tarafından 16 Ekim’de operasyon yapıldı. İran destekli Şii milis örgütü Haşdi Şabi desteğiyle Kerkük’e giren Irak Ordusu ilk olarak petrol sahalarını denetime aldı. Irak Ordusunun, Bağdat ve Erbil arasında anlaşmazlığa neden olan bölgelerde denetimi ele geçirdikten sonra, ilk olarak İran’la petrol anlaşması imzaladı. Irak Petrol Bakanı Cabbar el-Laibi, tarafından açıklanan anlaşmaya göre, Kerkük’ten günde 30 ile 60 bin varil petrol, İran’ın Kirmanşah kentine taşınacak. Taşıma kara yoluyla yapılacak. İki ülke arasında petrol boru hattı inşaası için de çalışmalara başlanacağı da açıklandı.

Abdullah: "Kerkük-Ceyhan boru hattı işlevsiz kalabilir"

Peki, bu anlaşma bölgedeki dengeleri nasıl değiştirir? Irak Parlamento Petrol Komisyonu Başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Irak Parlamentosu Grup Başkanı Arez Abdullah, Irak’ın İran ile ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Abdullah, anlaşmalar sonucunda Kerkük-Ceyhan boru hattının işlevsiz kalabileceğini de vurgulayarak, “Irak petrolünü İran ile bugün olmasa bile ileride Suriye yoluyla göndermek istiyor. Bu yolların her gün artmasını istiyor. Özellikle İran’la petrol ve ticaret ilişiklerini daha da güçlendirmek istiyor. Basra ve Abadan’dan petrol boru hattı var. Kerkük’te Irak’ın denetimine geçtikten sonra Irak Kerkük petrollerinin tamamını İran yoluyla göndermek istiyor. Türkiye üzerinde de etkisi olacaktır elbet. Kerkük-Ceyhan şimdilik kalacaktır. Irak, ilişkilerde kazancına bakar, kazancı daha iyi olursa Ceyhan hattı kalmayabilir. Eğer Suriye’nin durumu iyileşirse, oradan da petrol gönderilebilir. Belki Ürdün üzerinden gönderebilir” dedi.

Abdullah, Amerika’nın anlaşmaya bakışıyla ilgili olarak da “Anlaşma tabi ki Amerika’nın hoşuna gitmeyecektir ama bir şey diyebileceğini sanmıyorum. Irak’ın İran ile siyasi ekonomik toplumsal ve dini ilişkilerinin iyi olduğunu biliyor ve daha da güçlenecektir” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG