Erişilebilirlik

Kenya’da Operasyon Dördüncü Gününde


Kenya’da onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanarak rehine krizine dönüşen alışveriş merkezi baskını dördüncü gününe girerken radikal İslamcı El-Şebab örgütü elinde hala rehineler olduğunu iddia ediyor

Somalili El-Şebab örgütü çok sayıda kurbanın cansız bedenlerinin bulunduğu başkent Nairobi’deki Westgate alışveriş merkezindeki saldırıyla ilgili olarak Twitter aracılığıyla davalarından vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Öteyandan Kenya güvenlik güçleri alışveriş baştan aşağı aranarak teröristlere yönelik operasyon düzenlediklerini bildirerek halka örgütün propagandasına kulak asmamaları çağrısı yaptı.

Kenyalı yetkililer daha önce tüm rehinelerin serbest bırakıldığını, alışveriş merkezinin denetimini ellerine aldıklarını ve içerde hala saldırganları arama çalışmalarının sürdüğünü açıklamıştı.

Salı günü sabah saatlerinde alışveriş merkezinde 3 saat arayla patlama ve silah sesleri duyuldu.

Somalili El-Şebab örgütü Kenya’dan Somali'deki askerlerini çekmesi çağrısını yineledi. Ancak bu talep Kenya tarafından reddedildi.

Somali’de orduya destek veren Afrika Birliği gücünde 4 bin Kenya askeri bulunuyor. Bu birlikler, El-Şebab örgütünün Somali’yi radikal İslamcı bir devlete dönüştürmemesi için 2 yıldır çabalıyor. El-Şebab militanları saldırı amacıyla sık sık komşu Kenya sınırına geçiyor.

Cumartesi günü başlayan kanlı baskında aralarında Türk asıllı Hollanda vatandaşı Elif Yavuz'la eşinin de bulunduğu 62 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri ve teröristler arasındaki çatışmada 3 silahlı saldırgan öldü 11 polis yaralandı. Yetkililer saldırganlardan 10’unun yakalandığını bildirdi.

Olayda hayatını kaybedenler arasında İngiltere, Kanada, Çin, Fransa, Gana, Hindistan ve Güney Kore vatandaşlarının da yer aldığı bildirildi.

Kenyalı yetkililer alışveriş merkezi baskınını gerçekleştiren silahlı saldırganların çeşitli milletlereden olduğuna inandıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Amina Muhammed, PBS televizyonuna yaptığı açıklamada iki ya da üç Arap ya da Somli asıllı Amerikan vatandaşı ve İngiliz uyruklu kişilerin de saldırganlar arasında yer aldığını savundu.

Amerika Başkanı Barack Obama Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’yla bizzat görüşerek, Amerika’nın Kenya’nın ihtiyacı olan her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylediğini açıkladı.

Obama ayrıca Afrika’nın en istikrarlı demorasilerinden biri olarak tanımladığı Kenya’nın toparlanarak yaralarını saracağına olan güveninin tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı Kenyatta, saldırının arkasındakilerin "hızla ve acı verici bir biçimde" cezalandırılacağını belirterek, Kenya'nın "terörle olan savaşında pes etmeyeceğini" belirtti. Kenya Devlet Başkanı, saldırıda öz yeğeni ve nişanlısının da hayatını kaybedenler arasında yer aldığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG