Erişilebilirlik

Kenya'da AVM'ye Silahlı Saldırı


Kenya Cumhurbaşkanı, başkent Nairobi’de lüks bir alışveriş merkezine teröristlerin düzenlediği silahlı saldırıda en az 39 kişinin öldüğünü, 150’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Uhuru Kenyatta, ölenler arasında kendi aile bireylerinin de olduğunu bildirdi.

Saldırıyı Somalili şeriatçı örgüt el Şebap üstlendi. Televizyonda açıklama yapan Kenyatta, saldırıyı “korkakça” diye niteledi, sorumluları bulma ve cezalandırma sözü verdi. Kenya Cumhurbaşkanı, ülkesinin içeriden ve dışarıdan gelen tehditlere karşı kendini savunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Cumartesi günü Westgate alışveriş merkezine giren saldırganlar, sivillere ateşli silahlar ve el bombalarıyla saldırdı. Yaralananlar arasında çocukların da bulunduğu bildirildi. Saldırı sırasında alışveriş merkezinde bulunan yüzlerce müşterinin çoğu, kapısından dumanlar çıktığı gözlenen alışveriş merkezinden tahliye edildi.

Güvenlik kuvvetleri, AVM’ye giren saldırganlarla saatler süren silahlı çatışmaya girerek içeride mahsur kalanları kurtarmaya çalıştı. Saldırganların kaçının ölü ve yaralı olarak ele geçirildiği, kaçının kaçmayı başardığı, rehine alıp almadıkları bilinmiyor. Polis AVM'nin tüm katlarında aramayı sürdürüyor. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, güvenlik kuvvetlerinin alışveriş merkezinde kontrolü sağladığı bildirildi.

Yetkililer saldırganlardan bazılarının hala AVM içinde gizlendiğine inanıyor. Ancak bazılarının panik halinde kaçışan müşterilerin arasına karışmış olabileceğine de dikkat çekiliyor. Saldırganların sayısının on ya da onun üzerinde olabileceği belirtildi.

AVM’nin içinde saatlerce mahsur kalan bir müşteri, teröristlerin liderlerinin ‘anlamadığı dilde’ konuştuğunu söylüyor.

El Şebap: ‘Kenya’ya misilleme’

El Şebap Twitter’da yaptığı açıklamada saldırıyı “mücahitlerinin” düzenlediğini, eylemin Kenya’nın Somali’ye askeri müdahalesine misilleme amacı taşıdığını bildirdi. Kenya ordusunun iki yıl önce şeriatçı el Şebap örgütüyle mücadele amacıyla Somali’ye girmesinden bu yana örgüt, Nairobi hükümetini tehdit ediyordu. Örgüt Twitter’daki açıklamasında Kenya ordusunun Somali’deki müdahalesinin “kötü sonuçlara” yol açacağı uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

Westgate AVM, varlıklı Kenyalılar ve yabancı müşterilerin sıkça ziyaret ettiği bir merkez. El Şebap, Nairobi’deki alışveriş merkezindeki saldırıyı, Somalili Müslümanlar’a uygulanan şiddetin “çok küçük bir parçası” diye tanımladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, saldırıda Amerikan vatandaşlarının da yaralandığı yönünde haberler aldıklarını, ama ellerinde fazla ayrıntı olmadığını açıkladı. Harf, saldırıyı “duygusuz şiddet eylemi” diye niteledi.

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden da saldırıyı kınadıklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG