Erişilebilirlik

Kenya Cumhurbaşkanı'ndan Ulusal Birlik Çağrısı


Uhuru Kenyatta
Uhuru Kenyatta

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Somalili el Şebap militanlarının bir üniversite kampüsünde çoğu Hristiyan 148 kişiyi katletmesinden iki gün sonra düzenlenen anma töreninde, birlik çağrısı yaptı.

Televizyonda ulusa hitap eden Kenyatta, üç gün yas ilan ederken, Kenyalılar’a da ülkenin barış ve istikrarını koruma çağrısında bulundu.

Uhuru Kenyatta, ülkedeki “haklı öfkenin” kitlesel bir suçlama kampanyasına dönüşmesinin yalnızca teröristlerin çıkarına hizmet edeceği uyarısında bulundu.

“İslam barış ve hoşgörü dinidir” diye konuşan ve bu yöndeki inancını vurgulayan Kenyatta, ülkesinde yaşayan Somalililer ve Müslümanlar’ın Kenya’nın ekonomik ve siyasi yaşamının hayati parçası olduğunu söyledi.

Perşembe günü Garissa Üniversitesi kampüsüne düzenlenen silahlı saldırı, 1998’de başkent Nairobi’deki Amerikan Büyükelçiliği’ni hedef alan bombalı saldırıdan sonraki en kanlı terör eylemi oldu. Nairobi’deki saldırıda da çoğu Kenya vatandaşı 200’ü aşkın kişi ölmüştü.

Üniversite saldırısının sorumlularını adalet önüne çıkarma sözü veren Cumhurbaşkanı Kenyatta, güvenlik kuvvetlerinin eylemciler ve planlayıcıların bıraktığı izleri takip ettiğini bildirdi. Kenyatta güvenlik kuvvetlerinin dört terör zanlısını öldürdüğünü, şu ana kadar beş zanlının tutuklandığını belirtti.

Bugün (cumartesi) toplanan Kenyalılar, öldürülen zanlıların cesetlerini görmek istese de, İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery, bu eylemcilerin polis ateş ettiği anda “bomba gibi infilak ettiğini” söylemekle yetindi.

Cumhurbaşkanı Kenyatta, el Şebap’ın yalnızca kendi ülkesinde değil, üslendiği komşu Somali’de de takibe alınıp sindirilmesi gerektiğini söyledi.

Saldırıdan sonra Garissa Üniversitesi kampüsününün önünde bekleyen Kenya güvenlik güçleri
Saldırıdan sonra Garissa Üniversitesi kampüsününün önünde bekleyen Kenya güvenlik güçleri

Saldırganlar Perşembe sabahın erken saatlerinde kampüse dalmış, ortalığa rastgele ateş etmeye başlamıştı. Silahlı saldırganlar daha sonra bazı Müslümanlar’ı serbest bırakıp, Hristiyanlar’ı öldürmeye başladı.

Kenya güvenlik kuvvetleri, saldırganlarla 15 saat süren silahlı çatışmaya girdikten sonra, eylemcilerin hepsini öldürdü, 500’ü aşkın öğrenciyi de kurtarmayı başardı.

Amerika’nın Sesi Somali Bölümü’ne konuşan bir Kenyalı milletvekili, saldırganların Kenya’da bir mülteci kampından çıktıkları yönünde güçlü bilgilere sahip olduklarını açıkladı.

Babası Kenyalı olan Başkan Barack Obama da, “dehşet verici ve üzücü” bulduğu saldırıyı kınadı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Temmuz ayında Kenya’yı ziyaret edeceği bildirildi.

Kenya hükümeti, saldırıyı planladığına inanılan el Şebap militanının başına 220 bin dolar ödül koydu. Kenya hükümetinin aradığı terör bir terör zanlısı olan Muhammed Mohamud Kuno, el Şebap’ın bu ülkedeki operasyonel faaliyetlerinden sorumlu tutuluyor.

El Kaide bağlantılı el Şebap, 2013 yılında da Nairobi’de bir alışveriş merkezine düzenlenen ve 60’ı aşkın kişinin öldüğü silahlı saldırıyı da üstlenmişti.

Nairobi Üniversitesi, el Şebap’ın büyük bir üniversiteye saldırı planladığı yönünde devlete ait istihbarat birimlerinin bilgi aldığını bildirmiş, geçen hafta öğrencilerini uyarmıştı. Benzer bir uyarının Garissa Üniversitesi’nde yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG