Erişilebilirlik

Kentlerin İçinde Tarım Alanları Açılıyor


Kentlerin İçinde Tarım Alanları Açılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Kentlerin İçinde Tarım Alanları Açılıyor

Amerikan kentlerinin terk edilmiş boş arsalar bugünlerde giderek artan sıklıkla tarla olarak kullanılıyor. Halkın taze yiyecek bulmakta zorlandığı mahallelerde toprağı işlemesi beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir ve düşük gelirli mahallelerde hayatı iyileştirebilir

Bu mahallede gençler sağlıklı yemek pişirmeyi öğreniyor. Becerilerini Eco City Farms’da ortaya koyuyorlar. Firmanın tarlası alışveriş merkezleri ve araba tamircilerinin yarattığı kasvetli çevrede bir vaha gibi görünüyor.

Margaret Morgan Hubbard, Eco City Farms’ı kurarken bu “besin çölü”nü yeşillendirmek istemiş. Hubbard’a göre Bladensburg, Maryland’daki taze besin sıkıntısı, buradaki aileler ve çocuklar için büyük bir sağlık sorunu oluşturuyor: “Burada önemli olan gerçek, halkın yüzde 70’inin ya kilolu, obez ve diyabet ve benzeri kiloyla ilgili hastalıklarının olması. Çünkü sağlıklı besine erişimleri yok.”

Gençler yalnızca yemek pişirmiyor. Aynı zamanda mahallede bir apartman kompleksine bakan tarlada sebze meyve de yetiştiriyor. Düşük gelirlilerin yaşadığı yerleşimde 1000 kişi oturuyor ve bölgede atıştırmalık yiyecek satan yalnızca bir market var.

Bladensburg Belediye Başkanı Walter James, boş araziyi ekim alanına dönüştürme fikrini desteklemiş. Ona göre yeşeren bu bahçe, kentin sağlık politikalarına yardımcı oluyor: “Bu eğitimi, obeziteyi ve diğer hastalıkları etkiliyor. Bu yüzden tarımı daha sağlıklı yaşam biçimleri için bir yöntem olarak görüyorum.”

Tameka Barbour-Gaskins bu mahallede oturuyor ve oğlu bahçede çalışıyor. Onun emeğinden tüm aile yararlanıyor: “Ben abur cubur seviyorum. Ama bu bahçe sayesinde oğlum bir şeyler öğreniyor ve beslenme alışkanlıklarımı değiştirmeye çalışıyor. Ben de sağlıklı bir aile istiyorum.”

Eco City Farms’da öğle yemeği zamanı hareketli geçiyor.

Morgan Hubbard bu bahçeyi bir sosyal değişim mıknatısı olarak görüyor ve burada çalışan gençler de bu fikirleri yayıyor: “Programımızın amacı tohum dikmek. Bu tohumları yalnızca toprağa değil başka insanlara da dikiyoruz ki hareketimiz büyüsün.”

Mahalle arazinin imarını değiştirterek 1,5 hektarlık alanı ticari tarla olarak kullanmak istiyor. Böylece burada yaşayanlar için daha fazla taze ürün yetiştirilmesi mümkün olacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG