Erişilebilirlik

Kennedy Suikastının 50'inci Yıldönümü


Kennedy Suikastının 50'inci Yıldönümü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

22 Kasım Cuma günü Amerikan tarihinin en büyük travma yaratan günlerinden biri olan Kennedy suikastının 50’nci yılı. Kamuoyu anketleri John Kennedy’nin halk tarafından hala çok sevildiğini ve ideallerinin birçok kişiye ilham vermeye devam ettiğini gösteriyor

John Kennedy’nin başkanlığının önemli atılımlarından biri uzay araştırmalarıydı.

Kennedy dönemindeki mürettabatlı Mercury uzay uçuşlarının başarısı Ay’a inişin temelini atmıştı.

Kathleen Kennedy Townsend, Başkan Kennedy’nin kendisi gibi öldürülen kardeşi Robert Kennedy’nin büyük kızı: “Bu, sizin için ne yapılmasını istediğinizle ilgili değildi. Bu, “bunu yapmalısınız çünkü bu zor bir iş” denildiği bir dönemdi. Aya gideceğiz çünkü bu zor ve tüm enerjimizi kullanıp bunu yapacak ve bu iş bittiğinde daha iyi kişiler olacağız” demekle ilgiliydi.”

Kennedy’nin başkanlığı sırasında en acil konulardan biri de medeni haklar hareketiydi. Ölümünden birkaç ay önce Başkan Kennedy Kongre’ye yeniden çağrıda bulunmuştu: “Bir ahlak sorunuyla karşı karşıyayız. Bu konuları dini kitaplarda da Amerikan Anayasası’nda da bulabilirsiniz. Sorunun temelinde tüm Amerikalılar’ın eşit haklara ve eşit fırsatlara sahip olup olmayacağı yatıyor.”

Harris Wofford medeni haklar konusunda Başkan Kennedy’ye danışmanlık yapmış: “Ne kadar önemli bir kişi olabileceğini bilemiyoruz. Büyüklüğe doğru yönelmiş bir kişiyi kaybettiğimizi düşünüyorum. O dönemde buna çok ihtiyaç vardı.”

Birçok kişi John Kennedy yaşasaydı dünya farklı mı olurdu sorusunu sormaya devam ediyor: “Gerçekten çok üzücü. 1963’ün Kasım ayında bu ülke çok şey kaybetti. Sonra benim babam öldürüldü. Eğer yaşasalardı bence bu ülke çok daha güzel olurdu. Ben trajedinin içinden daha iyi şeylerin doğduğuna inanmıyorum. Bence çok acı yaşadık ve ülkemizde çok kötü şeyler oldu.”

Ölümünden birkaç ay önce Başkan Kennedy ailesinin anavatanı İrlanda’da birkaç gün geçirmişti.

Kathleen Kennedy Townsend: “Başkan Kennedy Berlin’den sonra İrlanda’ya gitmiş ve o günlerin yaşamının en güzel 4 günü olduğunu söylemişti. Öldürüldüğünde cebinde bir tespih vardı ve Jackie o tespihi dedesinin doğduğu İrlanda köyüne yolladı, çünkü amcamın değerlerinin İrlandalılar’ın göçmenlik deneyimlerinden geldiğini biliyordu” diyor.

Kennedy: “Bu amaç için harcadığımız enerji ve sahip olduğumuz inanç ve bağlılık, ülkemize ve ona hizmet edenlere bir ışık olacak. Ve o ateşin yaydığı ışık tüm dünyayı aydınlatacak.”

John Kennedy’nin sözleri geçmişten bugüne yankılanmaya devam ederken sözünü ettiği ışık dünyayı daha güzel bir yere dönüştürmek için çalışanlara yol gösteren bir fener olarak mezarını aydınlatmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG