Erişilebilirlik

Kennedy ve Barış Gönüllüleri Örgütü


22 Aralık, Başkan John Kennedy’nin Dallas, Teksas’ta bir suikastte öldürülmesinin ellinci yıldönümü. Bu yıldönümü, Kennedy’nin başkanlığından kalan mirasın yeniden tartışılmasına yol açıyor. Kennedy’nin en önemli başarılarından biri Barış Gönüllüleri adlı örgütü kurarak, genç Amerikalılar’ın gelişmekte olan ülkelerde gönüllü çalışmalarına olanak vermesiydi.

Tarih, 20 Ocak 1961, Kennedy, “Memleketinizin sizin için ne yapacağını değil, sizin memleketiniz için ne yapacağınızı düşünmenizin zamanıdır” diyor.

Başkan Kennedy’nin andiçme töreninde yaptığı bu çağrı, kalıcı başarılarından biri olan Barış Gönüllüleri örgütünün kurulmasını sağladı.

Fikir, Kennedy başkan adayıyken, Ekim 1960’ta seçim kampanyası sırasında Michigan Üniversitesi’ne gittiği zaman ortaya çıkmıştı.

Genç Amerikalılar mesleklerine başlamayı erteleyerek, gelişmekte olan ülkelerde çalışma fikrini çabucak benimsedi.

Barış Gönüllüleri kuruluşunu oluşturmak, yeni başkanın en önemli öncelikleri arasındaydı.

Senatör Harris Wofford, “Bu kuruluşta görev almak hayatımın en önemli tecrübelerinden biri oldu. Kennedy hızlı bir sonuç istiyordu, kuruluş planını altı haftada bitirdik” diyor.

Kennedy ilk gönüllü grubunu Afrika’ya gitmelerinden önce Beyaz Saray’da ağırladı: “Bunu ülkemiz adına ve adından da anlaşıldığı gibi barış adına yapacak olmanız bütün Amerikalılar’ı gururlandırmalı, herkes sizleri taktir etmeli.”

Barış Gönüllüleri’ne katılan bu ilk grup, maceracı ve azimliydi. Barbara Kamara da bu ilk gruptaydı: “Liberya’ya Barış Gönüllüsü olarak gitmek benim için hayatımı değiştiren, çok önemli bir tecrübe oldu. Zorluklarla mücadele edebileceğimi ve başarılı olabileceğimi öğrendim.”

50 yıl sonra geride hala güçlü bir gurur ve başarı duygusu var.

Barbara Kamara: “Barış Gönüllüleri’nin elde ettiği başarılara baktığımda birçok kişinin hayatını etkilediklerini görüyorum. Örneğin, bugün Liberya’nın başbakan yardımcısı Barış Gönüllüsü öğretmenine onu bu konuma getirdiği için minnettar olduğunu söylüyor.”

Birçok gönüllü için bu deneyim, hayatlarını değiştiren bir tecrübe oldu.

Barbara Kamara: “Başkan Kennedy’yi düşündüğümde, Barış Gönüllüleri’ni kurmasının başkan olarak yaptığı en önemli icraatlardan biri olduğunu söylemek mümkün. Barış Gönüllüsü olunmasını tavsiye eder miyim? Kesinlikle! Elimde olsa, lise çağındaki bütün gençlerin uluslararası bir tecrübe edinmesini isterim.”

Senatör Harris Wofford’a göre, Barış Gönüllüleri’nin kurulması, John Kennedy’nin mirasının önemli bir parçası: “Dünyada birçok kişi, “görmek istediğimiz Amerika işte bu, genç ve dinamik” dedi. Okuduğumuz, düşündüğümüz, idealimizdeki Amerika buydu ve Kennedy de bunu yaratıyordu.”

1961’den bu yana, 200 binin üzerinde Amerikalı Barış Gönüllüsü olarak tam 139 ülkede görev yaptı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG