Erişilebilirlik

Kenan Evren Yaşamını Yitirdi


Kenan Evren 2010 yılındaki Anayasa referandumunda oy kullanırken
Kenan Evren 2010 yılındaki Anayasa referandumunda oy kullanırken

12 Eylül darbesinin mimarı eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, dün tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında öldü.

Anadolu Ajansı, Evren’in 2012 yılından bu yana Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi gördüğünü bildirdi. Bir solunum cihazına bağlı Evren’in durumu son dönemde kötüleşmişti.

Evren 12 Eylül 1980’de düzenlediği askeri darbede Başbakan Süleyman Demirel’i görevden aldı, dört büyükler olarak anılan siyasi partileri kapatarak liderlerini uzun süre siyasetten menetti.

Evren geçen yıl, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’yla birlikte 12 Eylül darbesini düzenledikleri için ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Evren ve Şahinkaya anayasal suç işlemekle suçlandı. Evren Türkiye tarihinde Celal Bayar’dan sonra ömür boyu hapisle cezalandırılan ikinci cumhurbaşkanı oldu.

12 Eylül, modern Türkiye’nin en kanlı darbesi oldu. 1970’lerdeki kanlı olayları önlemek adına başlatılan darbe onbinlerce kişinin tutuklanması, binlerce kişinin işkence görmesi, çok sayıda kişinin gözaltında ölümü ve idamıyla sonuçlandı.

1917 doğumlu Evren, 1980 yılında Genelkurmay Başkanı iken 12 Eylül darbesine liderlik etti. Darbeden sonra Devlet Başkanlığı’na getirilen Evren 1982 Anayasası’nın referandumla kabul edilmesinin ardından Türkiye’nin yedinci Cumhurbaşkanı oldu. Evren bu görevi 1989 yılına kadar sürdürdü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG