Erişilebilirlik

Kemik Erimesiyle Mücadelede Umut Veren Teknoloji


Kemik Erimesiyle Mücadelede Umut Veren Teknoloji
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Yaşlıların düşmesi ve kemiklerini kırması ölümcül sonuçlara yol açabilir. Yapılan araştırmalar, kalçasını kıran kadınlar arasındaki ölüm oranının, sakatlanmadan sonraki bir yıl içinde normal oranın iki katı olduğunu ortaya koydu. Bu da, kemiklerdeki herhangi bir sorunun erken teşhis edilmesinin, hayat kurtarmak için çok önemli olduğu anlamına geliyor. İrlandalı bir grup doktorun geliştirdiği yeni teknoloji erken teşhisi mümkün kılabilir.

Yaşlıların düşmesi ve kemiklerini kırması yaygın bir sorun.

Araştırmalar, yaşlanmayla; zayıf kemikler, düşmeler, kırıklar ve ölüm arasındaki ilişkiyi uzun zaman önce ortaya koydu.

Royal College'dan Clive Lee, “Eğer kalçanızı kırarsanız, sakat kalma ihtimaliniz yüzde 50 ve altı ay içinde ölme ihtimaliniz de yüzde 20” diyor.

Son teknoloji ürünü kemik tarama tekniği, osteoporoz yani kemik erimesiyle mücadelede yeni bir çığır açabilir.

Bilim insanları, kemiklerdeki insan saçından daha ince kırıkları onarabilecek güvenli bir nano katkı maddesi geliştirdi.

Trinity College'dan Thorri Gunnlaugsson, “Kemikteki kırığı taklit etmek için, kemiğe neşterle bir çizik attık ve nano katkı maddeli bu solüsyonun içine koyduk” şeklinde konuşuyor.

Bu çizik, 3 boyutlu mikroskobun altında parlak bir kırmızı çizgi olarak beliriyor.

Gunnlaugsson, “Bütün vücudu görüntüleyen röntgenden farklı olan bu teknolojinin avantajı sadece kemikteki kırıkları, yani hasarlı bölgeyi hedefleyebiliyor olmamız” diyor.

Şimdilik bu teknoloji sadece laboratuvarda çalışıyor. En modern laboratuvarlarda bile, bu küçük çatlakları teşhis edebilecek cihazlar yok.

Araştırmacılar geliştirdikleri teknoloji sayesinde gelecekte bir gün, küçük sorunların insan hayatını tehdit edecek boyuta gelmeden tedavi edilmesinin mümkün olabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG