Erişilebilirlik

'Kemik Erimesi Erkekler İçin de Geçerli'


'Kemik Erimesi Erkekleri de Etkiliyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
Ulusal Sağlık Enstitüleri, Amerika’da 40 milyon kişide osteoporoz, yani kemik yoğunluğu azalması görüldüğünü ya da bu kişilerin osteoporoz riski taşıdığını bildiriyor. Kemik yoğunluğunun azalması, omurga, bilek ve kalça kemiklerinin daha kolay kırılmasına yol açıyor. Yaşlı kadınlar daha büyük risk altında olsa da erkeklerde de osteoporoz oluşumu gözlemlemek mümkün.

Jon Macnider, 1968 yılından beri koşuyor. Macnider, ”Koşarak akıl ve beden sağlığımı koruyorum, mutlu oluyorum. Koşmayı çok seviyorum, güne koşarak başlıyorum,” şeklinde konuşuyor.

Maraton koşucusu olan Macnider, Chicago’da bir lisede hem beden eğitimi öğretmenliği, hem de kadın koşu takımının antrenörlüğünü yapmış: ”Antrenörlük kariyerim, beni koşu kariyerimden çok daha fazla tatmin etti.”

Macnider, antrenörlüğünün son yılında bir sorunla karşılaşmış: ”Koşu sırasında arkamdaki öğrencilere bakmak için başımı çevirdim ve belime sanki hançerlenmişim gibi bir acı saplandı.”

Macnider, doktor muayenesi sonrasında, nadir rastlanan bir osteoporoz türünün yol açtığı bir sakatlanma geçirdiğini öğrenmiş, T-7 omurunda kompresyon yani çökme kırığı oluşmuş.

Macnider, kırığın koşu kariyerini sona erdirmesinden korkmuş: ”Eyaletin bir numaralı koşu ekibiydik. Öğrencilerimle birlikte koşmayı hayal ediyordum ama bu hayalim gerçekleşemeyecekti.”

Ortopedik omurga cerrahı Thomas McNally’ye göre eskiden olsa Macnider’ın kariyeri biterdi. Doktor McNally, ”Eskiden omurga kırığı olan hastalara korse tedavisi uygulanır, ilaç verilirdi. Hastanın eski aktif günlerine dönebilmesi çok daha uzun sürerdi,” diyor.

Ancak doktoru, Jon Macnider’ı kifoplasti aldı yöntemle tedavi etmiş. Kifoplasti, omurgadaki kırık bölgesine bir baloncuk yerleştirilerek yapılıyor.

Doktor McNally, ”Balon, şişince omurgada bir delik açıyor. Bu deliği kemik çimentosuyla dolduruyoruz. İçten yapılan bir alçıya benziyor,” diyor.

Macnider, kifoplasti sayesinde kısa sürede koşu kariyerine geri dönmüş. Cuma günü ameliyat olduğunu, hastaneden yürüyerek çıkıp eve gittiğini, Pazartesi günü de tekrar koşmaya başladığını söylüyor.

Kendisine hep amaçlar belirlemeyi öğrendiğini söyleyen Macnider, ameliyattan üç yıl sonra yeni bir maratona katılmaya hazırlanıyor ve yeni amacının da çocuklarıyla birlikte bu maratonu tamamlamak olduğunu söylüyor.

Macnider, önümüzdeki yıl 60‘ıncı yaşını kutlamadan önce maratonu tamamlamayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG