Erişilebilirlik

Kelliğe Kalıcı Çözüm Bulma Umudu Doğdu


Kelliğe Kalıcı Çözüm Bulma Umudu Doğdu
Kelliğe Kalıcı Çözüm Bulma Umudu Doğdu

Bilimadamları APCDD1 adlı geni Pakistan ve İtalya’daki bazı ailelerde ilerleyen kellik sorununu incelerken keşfetti.

Angela Christiano Columbia Üniversitesi’nde moleküler dermatoloji profesörü. Christiano New York’taki Columbia ve Rockefeller Üniversiteleri, Kalifornia’daki Stanford Üniversitesi ve Pakistan ve İtalya’daki araştırma ekiplerinin de başkanı.

Christiano, kalıtsal hipotrikosis simplex adlı hastalığın kafa derisindeki saç köklerinin küçülmesine yol açtığını söylüyor:

Bir saç kökü fotoğrafının fotokopisini çekmek istediğinizi düşünün. Ancak fotokopi orijinal boyutun altında alınıyor. Bu hastalık da saç kökünün küçülmesine yol açıyor. Dolayısıyla uzun kalın saç yerine ince telli ve seyrek saça sahip olunuyor.

Christiano ve ekibi Pakistan’da iki, İtalya’da da bir aileyi inceleme altına almış. Her iki ailede de APCCD1 geninde mutasyona rastlanmış:

Bu gen saç uzamasında hızlandırma görevi görüyor. Tıpkı arabalardaki gaz pedalı gibi. Wint sinyali olarak bilinen bu hızlandırmaya müdahale edildiğinde saç dökülmesine yol açıyor.

WINT sinyalinin farelerde saç uzamasını kontrol ettiği kanıtlandı. İnsanlarda da aynı görevi gördüğü ilk kez belirlendi. Araştırmaya katılan Pakistanlı ve İtalyan ailelerde saç kaybı erken yaşta başlıyor ve bu kişilerin saçları çok uzayamıyor. Hastalık nesilden nesile geçiyor.

Erkeklerde kelliğin en çok görülen türüne erkek modeli kellik deniyor. Bu kellik türü testosteron hormonunu düzenleyen genden kaynaklanıyor. Bu nedenle çoğu zaman kelliğe hormon tedavisi uygulanıyor. Hormon tedavisi her zaman güvenilir ya da etkili değil.

Columbia Üniversitesi’nden Angela Christiano saç kökü küçülmesine erkek modeli kellikte de rastlandığını söylüyor. Ancak erkeklerde yaş ilerledikçe rastlanan saç dökülmesi bundan farklı:

Bu gen küçülmenin biyolojik boyutunu anlamamıza imkan verirken saç uzatacak bir ilacın hedefi olacak anlamına gelmiyor.

Araştırmacılar genin keşfinin ilerde saç kaybını önleyecek etkili bir ilaç geliştirilmesini sağlayacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG