Erişilebilirlik

Kefalet Başvurusunu New York’ta mı Yapacak?


Rıza Sarraf
Rıza Sarraf

21 Mart’ta Miami’de tutuklanan Rıza Sarraf’ın (Reza Zarrab) önceki gün Miami Mahkemesi tarafından alınan kararlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması için New York’a sevki bekleniyor.

Ayrıca Rıza Sarraf’ın ayak basar basmaz tutuklandığı Miami’ye yaptığı yolculuğun nasıl geçtiği konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı. Sarraf’ın yolculuk boyunca ‘tatil planı yapan biri görünümünde’ olduğu iddiası dikkat çekti. Bu son iddianın doğru olması durumunda Sarraf’ın tutuklanacağından önceden haberdar olmaması ihtimali de söz konusu.

Sarraf’ın avukatlığını üstlenen ve Türkiye’de temsilciliği bulunan uluslararası hukuk firması Baker & McKenzie tarafından Miami’de görevlendirilen avukatı Lee Stapleton, ara başvuruda bulunmuş ve Miami’de yapılacak duruşmaya Sarraf’ın katılmayacağını, Miami Mahkemesi’ne yaptıkları kefalet karşılığında serbest kalma talebinden vazgeçtiklerini ve yargılanmak için mahkemenin açıldığı New York Güney Bölgesi Mahkemesi’ne sevkini istemişti. Miami Mahkemesi de Sarraf’ın avukatları tarafından başvuruyu kabul etmişti.

Sarraf’ın kefalet başvurusu hakkı saklı kaldı

Sarraf’ın avukatlarının Miami Mahkemesi’ne sundukları dilekçede önemli bir ayrıntı gözlerden kaçmıyor. Sarraf’ın tüm yasal haklarının saklı tutulmak kaydıyla, kendisiyle ilgili davanın New York’a gönderilmesi talep ediliyor. Miami Mahkemesi Sarraf’ın bu talebini de kabul ediyor ve böylelikle Sarraf’ın New York Güney Bölgesi Mahkemesi’ne kefalet karşılığında serbest kalma başvurusu yapabilme hakkı da korunmuş oluyor.

‘Sarraf kefaletle serbest kalmak için New York’ta başvuruda bulunacak’

Sarraf’ın dava sürecini yakından izleyen New York barosu Avukatı Cahit Akbulut, İran asıllı işadamının mahkeme süreciyle ile ilgili son gelişmeleri, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Akbulut, “Sarraf’ın avukatları Miami Mahkemesi’nin kefalet talebini geri çevrilebileceği ihtimalinin yüksek olması nedeniyle, 31 Mart tarihinde mahkeme heyetiyle bir araya geldi. Miami’deki mahkemenin vermiş olduğu karar, mahkeme heyeti ile Rıza Sarraf’ın avukatlarının anlaşmasıyla alınmış bir karar. Sarraf’ın avukatları savcının da itiraz etmeyeceği bir talepte bulundu. Miami Mahkemesi de tamamıyla mahkemenin alacağı kararlarla örtüşen, bu dilekçedeki üç talebi de kabul etti. Bu şekilde Sarraf, New York’taki mahkemeye gitmek istiyor ve Miami’de kalmanın ve beklemenin kendisine bir faydası olmadığını düşünüyor. Eğer bir kefalet talebi varsa bunu New York Mahkemesi’ne yapacak. Mahkemenin başvuruyu kabul etmesiyle Sarraf’ın New York’ta kefalet karşılığında başvuru hakkı sabit kaldı” dedi.

Akbulut, davanın uluslararası boyutu ve suçlamaların ağırlığı nedeniyle New York’ta görülecek mahkemede Sarraf’ın kefalet karşılığı serbest bırakılma başvurusunun da kabul edileceğini düşünmediğini belirtti.

Rıza Sarraf'ın avukatlarının mahkeme başvurusu (Sayfa 2)
Rıza Sarraf'ın avukatlarının mahkeme başvurusu (Sayfa 2)

Duruşma tarihinde karışıklık

Miami Mahkemesi’ne verilen dilekçede, Sarraf’ın 1 Nisan’da yapılacak duruşmada hakim huzuruna çıkmayacağı belirtildi. Mahkeme kayıtlarına göre bir sonraki duruşma tarihi 4 Nisan olmasına rağmen Sarraf’ın avukatlarının mahkemeye verdikleri dilekçede, kefaletle ilgili duruşma tarihinin 1 Nisan olarak belirtilmesi kafaları karıştırdı.

Cahit Akbulut, Amerika’nın Sesi’nin duruşma tarihindeki değişikliklerle ilgili sorusunu da şöyle yanıtladı:

”Dava ile ilgili kayıtları incelediğimizde, Sarraf’ın 4 Nisan’da kefalet için mahkemeye çıkacağı görülüyordu. Sarraf’ın avukatlarının verdiği bu son dilekçede ise kefalet davasının 1 Nisan’da yapılacağı görülüyor. Sanırım Sarraf’ın avukatları bir ara başvurusunda bulunup, mahkemeye kefaletle ilgili taleplerinin tarihini de öne çekmişler veya tarihin yazılmasıyla ilgili bir maddi hata var. 1 Nisan’da yapılacak duruşma öncesi de mahkeme heyetinin alması beklenen kararı konuşarak anlaşarak öne çekmiş olabilirler, ama (nisan’ın) dördü veya biri bir önemi kalmadı bu durumda.”

Rıza Sarraf'ın avukatlarının mahkeme başvurusu (Sayfa 3)
Rıza Sarraf'ın avukatlarının mahkeme başvurusu (Sayfa 3)

‘Sarraf Güle Oynaya Miami’ye Geldi’

Akbulut, müvekkillerinden birisinin İstanbul’dan Miami’ye Rıza Sarraf ile Türk Hava Yolları’na bağlı bir uçakta Business sınıfında beraber uçtuklarını ve bazı gözlemlerini kendisiyle de paylaştığını söyledi ve şöyle devam etti: “Oldukça güvenilir olan müşterim 12 -13 saat Sarraf ile birlikte uçmuş. Sarraf’ın yol boyunca oldukça neşeli olduğunu, yolculuk sırasında eşi Ebru Gündeş, çocuğu, koruması ve hizmetçisiyle birlikte uçtuğunu, yolculuğun gündüz olması nedeniyle Sarraf’ ın hiç uyumadığını sürekli eşi ve beraberindeki kişilerle Miami’de yapacakları tatil, kalacakları otel hakkında konuştuklarını ve güle oynaya Miami’ye geldiklerini söyledi. Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi Miami’de tutuklanacağını bilen bir kişinin halinin olmadığını gözlediğini söyledi. Son derece neşeli olduğunu ne eşinden ne de çocuğundan bir süre sonra ayrılacağını bilen bir kişi halinin olmadığını belirtti. Tatile giden bir aile görünümünde olduklarını ve Miami’ye indikten sonra pasaport kontrolunda gelen Amerikalı görevlilerin kibarca Sarraf’ı başka bir odaya götürdüklerini söyledi. Davanın öneminden (dolayı) isminin saklı tutulmasını isteyerek benimle bu gözlemlerini paylaştı.”

Rıza Sarraf'ın avukatlarının mahkeme başvurusu (Sayfa 4)
Rıza Sarraf'ın avukatlarının mahkeme başvurusu (Sayfa 4)

Sarraf Miami’de tutuklanacağını bilmiyor muydu?

Akbulut, Sarraf’ın Miami’ye birlikte uçtuğu kişinin ifadeleri ve avukatların Miami’den derhal New York’a mahkemeyi taşıma isteğinin, bazı iddiaların aksine Sarraf’ın Miami’de tutuklanacağını asla bilmediği yönünde ihtimalleri de güçlendirdiğini söyledi. Ancak Akbulut, bunun bazı Amerikalı yetkilerle görüştüğü yönündeki iddiaları ortadan kaldırmayacağını savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG