Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta Müzakereler Hızlandırılacak


Kıbrıs'ta Müzakereler Hızlandırılacak
Kıbrıs'ta Müzakereler Hızlandırılacak

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, sürecin başarısızlıkla sonuçlanmaması için önümüzdeki aylarda anlamlı bir anlaşmaya varılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı

Kıbrıs Türk ve Rum liderler müzakerelerin hızlandırılması konusunda uzlaştı. Bugün Cenevre’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bir araya gelen Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas önümüzdeki haftalarda bir dizi görüşme yapacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, sürecin başarısızlıkla sonuçlanmaması için önümüzdeki aylarda anlamlı bir anlaşmaya varılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

BM nezdinde 2008 yılında başlayan görüşmeler adanın çift bölgeli, çift toplumlu federal bir devlet olarak birleşmesini amaçlıyor. Cenevre’de yapılan toplantıda Eroğlu ve Hristofyas müzakerelerin durumu konusunda BM Genel Sekreteri’ne bilgi verdi.

Ban, taraflar arasında “canlı ve anlamlı geçen görüşmelerin bazı temel konuların açıklığa kavuşmasında etkili olduğunu” söyledi. Çözüm arayışları konusunda giderek daralan bir fırsat penceresi olduğunu söyleyen Ban, sürece ivme kazandırmak için yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri görüşmelerin durumu konusunda Şubat ayı sonunda BM Güvenlik Konseyi’ne rapor sunacak. Ban, “bugün gözlemlediğim yapıcı hava devam ederse olumlu bir rapor sunabileceğimden eminim,” dedi.

Kıbrıs Türk ve Rum liderleri 2008 yılından bu yana en az 90 kez bir araya geldi.

XS
SM
MD
LG