Erişilebilirlik

Kıbrıslı Rumlar Silah Dolu Rus Gemisini Serbest Bıraktı


Rus gemisi hava düzelir düzelmez limandan ayrılacak
Rus gemisi hava düzelir düzelmez limandan ayrılacak

Rum yönetimi Suriye hükümetine silah götürdüğü öne sürülen Chariot adlı Rus gemisinin Limasol'dan ayrılmasına izin verdi

9 Aralık’ta Rusya’nın Sen Petersburg limanından hareket eden gemiye, yakıt için yaklaştığı limanda, mühimmat taşıdığı gerekçesiyle el konulmuştu. Suriye’nin Lazkiye limanına gitmekte olan gemide, 4 ayrı taşımalıkta, 35 ton silah, cephane ve patlayıcı madde bulundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı şilebin başka tehlikeli madde taşıdığını da bildirdi. Açıklamada, gümrük görevlilerinin yükü çok iyi bağlanmış gemiyi tümüyle arayamadıkları belirtiliyor.

Haberlere göre, kaptanın rotasını değiştirme sözü vermesi üzerine serbest bırakılan gemi, Akdeniz’de hava koşulları düzelir düzelmez limandan ayrılacak.

Rum Yönetimi sözcüsü Stefanos Stefanu, geminin Suriye’ye gitmeyeceğini söyledi ve limandan ayrılmasına izin verilmesinin Avrupa Birliği’nin Suriye’ye silah ambargosunu ihlal etmediğini savundu.

AB, ayrıca 13 üst düzey Suriyeli yetkiliye seyahat yasağı uyguluyor.

Kıbrıs Rum yönetimi 2009 yılında İran'dan Suriye'ye silah ve cephane taşıyan bir geminin yüküne el koymuştu. Altı ay önce yükün saklandığı cephanelik infilak edince çoğu asker 14 kişi öldü.

Barış zamanında adanın başına gelen en büyük felaket olarak nitelenen kaza, Savunma ve Dışişleri bakanlarını da istifaya zorladı.

XS
SM
MD
LG