Erişilebilirlik

Kıbrıs Rum Yönetiminin Yeni Kabinesi Belli Oldu


Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas yeni Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli (beyaz giysili) ve diğer bakanlarla (5 Ağustos 2011)
Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas yeni Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli (beyaz giysili) ve diğer bakanlarla (5 Ağustos 2011)

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas yeni bakanlar kurulunu açıkladı.

Yeni kabinede 3 bakan koltuğunu korurken, 2 bakanın görevi değiştirildi. Hristofyas, Dışişleri Bakanlığı’na Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eski Washington Büyükelçisi Bayan Erato Kozaku Markulli’yi, Maliye Bakanlığı’na ise Kikis Kazamias’i getirdi.

Siyasal gözlemcilere göre, Kazamias’ın bu göreve atanması Rum yönetiminin iflastan kurtulmak için dış yardım istemeyi düşündüğü anlamına geliyor.

Moody’s şirketi geçen ay Kıbrıs’ın kredi derecesini yine düşürmüş ve elektrik sıkıntısının durumu daha da kötüleştireceği öngörüsünde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Hristofiyas’ın kabinesinde değişiklik yapması da geçen ayki kazayla ilgili.

11 Temmuz'da Limasol yakınlarındaki bir askeri üsde meydana gelen patlama hem 13 kişinin ölümüne, hem de, Rumların üs yakınındaki en büyük elektrik santralinde ağır hasara yol açmıştı.

Üs komutanıyla Deniz Kuvvetleri komutanının da öldüğü kazaya kamuoyu büyük tepki göstermiş ve ihmalle suçlanan genelkurmay başkanıyla birlikte savunma ve dışişleri bakanları hemen istifa etmek zorunda kalmıştı.

Rum yetkililere göre Evangelos Florakis deniz üssündeki patlamaya, çevredeki çalı yangınının bir mühimmat deposuna sıçraması sebep oldu. Cephanelikte, iki yıl önce, İran'dan Suriye'ye giden Monchegorsk adlı Kıbrıs bayraklı gemiden çıkan silah ve cephene bulunuyordu. Rum yönetimi İran’a yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle gemideki onlarca konteynere el koymuştu.

Hükümet, önce, üsdeki patlamadan Birleşmiş Milletler’i sorumlu tutmuş, BM Güvenlik Konseyi’ne patlayıcı maddeleri teslim alması için yapılan sayısız başvurunun cevapsız kaldığını öne sürmüştü.

Patlamanın santralde yol açtığı hasarın onarımı için en az bir yıl ve 1 milyar dolar gerekeceği tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG