Erişilebilirlik

Kazakistan'da Seçim Sonucu Protesto Edildi


Kazakistan'da Seçim Sonucu Protesto Edildi
Kazakistan'da Seçim Sonucu Protesto Edildi

Kazakistan’da yüzlerce kişi oy verme işleminde hile yapıldığını önesürerek seçim sonuçlarını protesto etti.

Muhalefetteki Ulusal Sosyal Demokrat Parti yanlılarının Almati kentinde düzenledikleri yürüyüşte şiddet olayı çıkmadı. Polis, göstericileri uzaktan izlemekle yetindi.

Resmi sonuçlar, Nazarbayev’in partisi Nur Otan’la yine hükümete destek veren Ak Yol ve Komünist partilerin toplam yüzde 81 oranında oy aldığını gösteriyor. Ak Yol ve Komünist partiler ilk kez parlamentoda sandalye kazanıyor. Şimdiye kadar parlamentodaki tüm sandalyeler Nur Otan partisinin elindeydi.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, genel seçimleri kendi partisinin ezici çoğunlukla kazanmasının hükümetine desteğin göstergesi olduğunu savundu.

Ancak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü gözlemcileri, seçimin gerçek muhalefeti dışladığını savundu. AGİT tarafından hazırlanan rapor, Kazakistan seçimlerinin temel demokratik ilkeleri karşılamadığını vurguluyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kazakistan’daki yeni çok partili parlamentoyla birlikte çalışmayı ve yeni hükümetin söz verdiği gibi siyasi çoğulcu sistem hedefini gerçekleştirmesini umduğunu bildirdi.


XS
SM
MD
LG