Erişilebilirlik

Kazakistan: ABD İle İşbirliği Yapıyoruz


Boston'da bombalı saldırı soruşturması ile ilgili olarak gözaltına alınan üç gencin çıkarıldığı mahkemenin önü
Boston'da bombalı saldırı soruşturması ile ilgili olarak gözaltına alınan üç gencin çıkarıldığı mahkemenin önü
Kazakistan, iki vatandaşının Boston’daki bombalı saldırının soruşturmasını engelleme suçundan tutuklanmasının ardından Amerika ile işbirliği yaptığını bildirdi.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Kazakistan’ın terörün her türünü kınadığı belirtildi.

Çarşamba günü adaleti yanıltma suçundan gözaltına alınan iki Kazak ve bir Amerikalı genç öğrenci çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.
Üç gencin bombalı saldırı olayının hayattaki tek zanlısı Cohar Tsarnayef ile aynı üniversitede okudukları ve yakın arkadaş oldukları bildiriliyor.

Kazak sanıklar Diyas Kadirbayef ve Azamat Kajayakof, Tsarnayef’e ait olduğu belirtilen bir dizüstü bilgisayar ve havai fişek bulunan sırt çantasını imha etmeye çalışmakla suçlanıyor. Amerikalı öğrenci Robel Phillipos’un ise soruşturmayla ilgili polise yalan ifade verdiği iddia ediliyor.
Zanlılar hüküm giymeleri halinde uzun süreli hapis ve yüksek para cezalarına çarptırılabilecekler.

Tamerlan’ın Amerikalı eşi bir haftadır sorgulanıyor

Bu arada yetkililer, polisle çatışma sırasında ölü ele geçirilen zanlılardan Tamerlan Tsarnayev’in dul Amerikalı eşi Katherine Russell’ı sorgulamayı sürdürüyor. Russell’dan 26 yaşındaki kocası Tamerlan ve küçük kardeşi Cohar’ın bombayı nasıl imal ettiği, kimlerle bağlantısı olabileceği yönünde bir haftadır bilgi almaya çalışıyor.

Russell’ın avukatı müvekkilinin, cenazenin Tamerlan’ın akrabalarına teslim edilmesini istediğini söyledi. Tamerlan’ın Amerika’daki akrabaları cenazeyi teslim almayı planladıklarını bildirirken, babası Anzar da oğlunu kendisinin toprağa vereceğini söylemişti.

Federal Soruşturma Bürosu FBI, iki zanlının bomba olarak kullandığı düdüklü tencerede kadın DNA’sına rastladıktan sonra, Tamerlan’ın eşinin anne-babasının Rhode Island eyaletindeki evine giderek DNA örnekleri topladı. Yetkililer bu şekilde bomba yapımında başka birinin de parmağı olup olmadığını bulmaya çalışıyor.

İstihbarat kurumları ateş altında

Amerikan istihbarat daireleri de, iki zanlının faaliyetlerinden önceden haber alınmadığı gerekçesiyle politikacıların sert eleştirilerine hedef oluyor. Cumhuriyetçi Partili Senatör Lindsey Graham, geçen yıl radikal İslamcılığa yönelen Tamerlan Tsarnayev hakkında elde edilen bilgiler arasında neden zamanında bağlantı kurulamadığını sordu.

Başkan Barack Obama, Salı günkü basın toplantısında istihbarat servislerinin başarısız olduğu yönündeki eleştirileri reddetti, ama Tsarnayev hakkındaki istihbaratın nasıl değerlendirildiğinin halen soruşturma konusu olduğunu söyledi.

Tsarnayev kardeşlerden yaralı olarak ele geçirilen 19 yaşındaki Cohar halen polis gözetiminde tedavi görüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG