Erişilebilirlik

Kayyum Tiyatrocuların İşine Son Verdi


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, belediye bünyesindeki 27 yıllık Şehir Tiyatrosu oyuncularının sözleşmelerini yenilemeyerek, işlerine son verdi. Aralarında 25 yıldır sanatçılık yapan 31 tiyatro sanatçısı işsiz kaldı.

Son olarak Melchior Lengyel’ın ‘Olmak ya da olmamak’ adlı eserini Kürtçe olarak sahneleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun oyuncuları 22 yıl sonra bir kez daha işsiz. Türkçe ve Kürtçe birçok eseri sahneleyen DBŞT oyuncularının sözleşmeleri, kayyum atanmasının ardından yenilenmedi.

Oyuncuların yeni sözleşmesi 31 Aralık 2016’da yenilenecekti. Ancak 14 Aralık’ta Şehir Tiyatrosu Yönetmeliği’nde değişikler yapıldı. Değişiklikten sonra eğitim durumları uygun olmayanların sözleşmelerinin yenilenmeyeceği oyunculara bildirildi. Aralarında sanat yönetmenlerinin de bulunduğu 31 oyuncunun sözleşmesi yenilenmedi. 2 oyuncu tiyatro bölümü mezunu olmalarına rağmen sözleşmeleri yenilenmedi. İşini kaybeden sanatçılar arasında 25 yıldır oyunculuk yapanlar da var.

Yönetmeliğin 49. Maddesinin 2. fıkrasına göre bir yıllık sözleşme imzalanan personelin sözleşmesinin yenilip yenilenmeyeceği Belediye Başkanının yetkisine bağlandı. Aralarında konservatuar mezunu olanların da iş akdinin feshedilmesine kayyumun isteğine bağlı olan 49. Madde gerekçe gösterildi.

Tiyatronun Eş Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün, bir tarihin heba edildiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Gün, “Hukuki bütün yollara başvuracağız. Bu kararın hiçbir yasal dayanağı yoktur. Daha önceki eski yönetmelik feshedildi, yeni bir yönetmelik yapıldı. Bir tek merkezden yapılan müdahale sonucu saçma gerekçelerle sözleşmeler feshedildi. Teknik kadroda olanlara karışılmadı. Bu yönetimin tiyatro yapacağına ihtimal vermiyorum. 27 yıllık topluluğun dağıtıldıktan sonra yeni alım olacağına ihtimal vermiyorum. Mevzu 31 insanın işsiz kalmasından öte, 27 yılık tiyatro deneyiminin heba edilmesi en üzücü olanı. Biz her yıl üç yetişkin, iki çocuk oyunu sahneliyorduk. Turneler yapıyorduk, uluslararası festivallere katılıyorduk. Tanınan bir topluluktuk” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG