Erişilebilirlik

Kayıp Uçakla İlgili Yeni Gelişme


Hint Okyanusunda arama çalışmalarına katılan Çin devriye botu Haixun 01
Hint Okyanusunda arama çalışmalarına katılan Çin devriye botu Haixun 01
Hint Okyanusunun dibinden üç adet belirgin ancak kesik kesik üç ses duyulduğu bildirilirken yetkililer hala bunların kayıp Malezya uçağının kara kutusundan gelen sinyaller olduğunu doğrulayamıyor.

Gelişmiş su altı sonar cihazları taşıyan bir Avustralya gemisi Pazar günü Boeing 777 uçağının kara kutusundan gelmiş olabilecek bir sinyal aldı.
Cuma ve Cumartesi günleri arama bölgesinin bir başka bölümünde bir Çin gemisi de iki sinyal almıştı.
1 saniye aralıkla işitilen sinyallerin 37,5 kilohertz üzerinden alındığı bildiriliyor. Bu radyo frekansı, karakutuların vericilerinin ayarlandığı uluslararası bir standart.

Malezya sivil havacılık dairesi başkanı Ezrehuddin Abdül Rahman, sinyallerin uçağı arama çalışmalarında önemli bir gelişme olabileceğini ancak önce bunların uçakla bağlantısının doğrulanması gerektiğini açıkladı.

Sinyallerin doğrulanması durumunda bir ay önce 239 yolcu ve mürettebatıyla kaybolan uçağın bulunmasında önemli bir aşamaya gelinmiş olacak.

8 Mart’ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giden Malezya Havayolu’na bağlı Boeing 777 uçağıyla temas yolculuğun birinci saatinde kesilmişti.
Karakutunun sinyal vericisinin bataryasına biçilen ömrün bir ay olmasından dolayı sinyalin her an kesilebileceği kaygısıyla aramalar yoğunlaştırılmış durumda.

Aramalar özellikle Avustralya’nın Perth kentinin 1700 kilometre kuzeybatısında su altı sonar cihazlarıyla donatılmış gemilerin yanı sıra askeri ve özel uçaklarla yürütülüyor. Çin gemisinden alınan sonar sinyalleri, arama alanının çok az dışında saptandı.

MH370 sefer sayılı uçakla irtibat, hiçbir acil durum sinyali alınmadan kesilmişti. Yetkililer, uçağın kaçırılma, sabotaja uğrama, ya da mekanik bir arızadan dolayı düşmüş olabileceği olasılıklarını göz ardı etmiyor. Malezyalı yetkililer, ayrıca pilotların kasıtlı olarak uçağı farklı yöne çevirmiş olmalarından kuşku duyuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG