Erişilebilirlik

Kayıp Uçağı Arama Bölgesi Genişletildi


Malezya kayıp uçağın bilerek rota değiştirdiği sanılan kuzey ve güney koridorlarında arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Savunma ve Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin, denizde ve karada 26 ülkenin arama çalışmalarına katıldığını, binlerce kilometrekarelik bir bölgenin arandığını açıkladı.

Olayı soruşturan yetkililer Boeing 777 tipi uçağın 8 Mart’ta esrarengiz bir şekilde kaybolduktan sonra ya kuzeye Orta Asya’ya doğru ya da güneye Hint Okyanusu içlerine uçtuğunu sanıyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Malezya Başbakanı Necip Rezak’ın talebi üzerine arama operasyonunu güney böyümünü üstlendiğini açıkladı. Ancak Abbott, 239 kişi taşıyan uçağın Avustralya hava sahasına girdiğini gösteren bir işaret bulunmadığını sözlerine ekledi.

Bu arada Malezya polisi iki pilotun evinde arama yaptı ve Kuala Lumpur’dan ayrılmadan önce uçakla temas kurmuş olabilen teknisyenleri sorguya çekti.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Cumartesi günü kayıp yolcu uçağındaki iletişim sistemlerinin kasıtlı olarak kapatıldığı yolunda ellerinde güçlü işaretler bulunduğunu açıkladı. Ancak Necip, uçağın “kaçırılmış” olabileceği konusunda bir yorum yapmadı.

Necip Rezak, medyada uçağın kaçırıldığına yönelik çıkan haberlere rağmen, uçağın neden orijinal rotasından sapmış olabileceği konusunda tüm olasılıkları gözden geçirdiklerini söyledi. Necip ayrıca yetkililerin, soruşturmalarını mürettebat ve yolcular üzerinde yoğunlaştırdığını da sözlerine ekledi.

Başbakan’ın verdiği bir başka bilgiye göre de MH370 sefer sayılı uçakla irtibatın kesilmesine rağmen, uyduyla irtibatı 6 buçuk saat boyunca devam etmiş. Ancak tek bir uydunun sağladığı bilgiler, uçağın en son yeri hakkında kesin bilgi veremiyor.

MH370 sefer sayılı yolcu uçağının bir hafta önce hiçbir iz bırakmadan kaybolması, havacılık tarihinin en büyük gizemlerinden biri haline gelmiş durumda. Uçağın mekanik arızadan düşmüş , kaçırılmış, teröristlerin ya da intihar etmek isteyen bir pilotun müdahalesine maruz kalmış olabileceği olasılıkları sıklıkla dile getiriliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG