Erişilebilirlik

Kayıp Ezidiler Rakka’dan Çıkarılan IŞİD’li Ailelerin Arasında mı?


IŞİD’in önce Irak sonra da Suriye’de askeri olarak yenilgiye uğratılmasının ardından, gözler örgütün elindeki rehinelere çevrildi. Örgütün elinde rehin bulunan en kalabalık gruplar arasında Ezidiler geliyor. Irak’ın Sincar kasabasına saldıran IŞİD, 6 bin 500’e yakın kadın ve çocuk Ezidi’yi kaçırdı. Irak ve Suriye’ye götürülen Ezidiler’den, 3 bin 207’si kurtarıldı. Irak Kürt Bölgesi Evkaf Bakanlığı halen örgütün elinde 3 bin 210 Ezidi’nin bulunduğunu açıkladı.

Bakanlığın Ezidi İşleri Temsilcisi Hayri Bozani, IŞİD’in yenilmesine rağmen kayıp Ezidiler’den haber alınamadığını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Bozani, kayıp Ezidiler’in Irak ve Suriye’de olduklarını tahmin ettiklerini söyledi. Bozani, “IŞİD’in askeri olarak yenilmesinin ardından elinde 3 binden fazla Ezidi kaldı. Şimdiye kadar 10 bin kadar IŞİD’li aile Irak ve Suriye’de kaldı. Ezidiler’in de bunların arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Musul, Rakka ve Deyrizor ile çevresinde oldukların tahmin ediyoruz. Buralar Suriye ve Irak güçleri tarafından kontrol ediliyor. Bazı mülteci kamplarında kalanların olduğunu da tahmin ediyoruz. Korkumuz IŞİD’li bu ailelerin gittiği yere Ezidiler’i de götürmeleridir” dedi.

Bozani,IŞİD’li ailelerin Irak ve Suriye’yi terketmeleri sırasında sıkı kontrolden geçirilmelerini isteyerek, ”Hem uluslararası koalisyona, hem Suriye, hem Irak hükümetlerine başvurduk, bir şeyler yapmaları için ancak sonuç alamadık. Biz gidip bu ailelerin bulunduğu yerlerde araştırma yapmak istedik bunun için başvuru yaptık ancak sonuç alamadık. Bize askeri bölge olduğu için izin verilmedi. Biz bu ailelerin Irak ve Suriye’den çıktıkları zaman sıkı kontrol edilmelerini istiyoruz. Eğer Kızılhaç gibi kurumlar sıkı denetim yaparsa aralarındaki Ezidiler’i bulurlar” diye konuştu.

Bakanlık, saldırılar sırasında 360 bin Ezidi’nin göç etmek zorunda kaldığını belirterek, yüzlerce Ezidi’nin öldüğünü ifade etti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG