Erişilebilirlik

Kaybolan Uçağa Siyaset Karıştı


Kuala Lumpur-Pekin seferi yapan uçağın kaybolmasının arkasında muhalefet lideri Enver İbrahim’in olabileceği iddia edildi. Enver İbrahim, hükümetin kendisini yıpratmak için bu yola başvurduğunu söyledi

Malezya’da muhalefet lideri Enver İbrahim, Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan Boeing 777 uçağının kaybolmasıyla bir bağı olduğu yolundaki iddiaları reddetti.

Son haberler, kaybolan uçağın kaptan pilotu Zaharie Ahmed Şah’ın, İbrahim’in lideri olduğu Halkın Adaleti Partisi’nin aktif üyelerinden biri olduğuna işaret ediyordu.

Malezyalı yetkililerin, uçağın kasıtlı olarak rotasından çıkarıldığını açıklamasından sonra Zaharie Ahmed Şah üzerindeki şüpheler arttı.

Bazı yabancı haber ajansları kaptan pilotun, Enver İbrahim hakkındaki eşcinsellik suçlamasıyla açılan davada mahkumiyet kararı çıkmasını protesto amacıyla uçağı kaçırmış olabileceğini yazdı. Mahkeme kararı uçağın kalkış saatinden birkaç saat önce açıklanmıştı.

Ancak Enver İbrahim, bir blog yazısında, kaptan pilotun karakteri ve siyasi görüşlerine atfen uçağı kaçırmış olabileceğini iddia etmenin son derece yanlış ve duyarsız olduğunu ve hakaret niteliği taşıdığı görüşünü savundu.

Singapur’da yayınlanan Strait Times, kaptan pilotun Enver İbrahim’in akrabalarından birinin yakını olduğunu ve Zaharie Ahmed Şah ile muhalif liderin birkaç kez bazı ortamlarda görüşmüş olduğunu da yazdı.

Ancak Enver İbrahim, bütün bu spekülasyonların hükümetin ve hükümet yanlısı medyanın kendisine karşı yürüttüğü kampanyanın bir parçası olduğunu kaydetti.

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nin Malezya uzmanlarından siyaset bilimi profesörü James Chin, Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte, iddiaların siyasi amaçlı olabileceği görüşüne katılıyor. Chin, “Bence hükümet dikkatleri dağıtmak için bu yola başvuruyor. Kaybolan uçakla, Enver İbrahim arasında bağ olabileceğine şahsen ben inanmıyorum” dedi.

Malezya hükümeti, uçağın kaybolmasından bu yana yaptığı çelişkili açıklamalar nedeniyle eleştiriliyor.

James Chin, muhalefet lideri hakkındaki iddiaların dikkatleri dağıtma açısından hükümete zaman kazandırdığını söylüyor.

Enver İbrahim, hükümeti, uçağın kaybolmasından sonra yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştiriyordu.

Savunma Bakanı Hişammuddin Hüseyin, Enver İbrahim’in adını uçağın kaçırılması olayına karıştırdığı iddialarını reddetti, düzenlediği basın toplantısında tüm Malezyalıları görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp birleşmeye çağırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG