Erişilebilirlik

'Mısır'da Gençler Demokrasi İstiyor'


'Mısır'da Gençler Demokrasi İstiyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Mısır’da ordu taraftarları Müslüman Kardeşler’e karşı zaferlerini kutlarken genç eylemciler kendilerine olan desteğin ve muhalif grupların güvenliğinin azaldığını söylüyor. Ancak gençlerin aklında İslam karşıtlığı değil, demokrasi ve demokrasi karşıtlığı var

Amerika’nın Sesi’nden Heather Murdock Kahire’den bildiriyor.

Birçok Mısırlı seçmen son seçimde oylarını istediği adaylara verememiş.

Muhalif seçmenler Hamdin Sabahi’ye destek için değil, Abdülfettah el Sisi’ye karşı oldukları için solcu adaya oy verdiklerini söylüyor.

Birçok Sisi destekçisi de oylarını Sisi için değil, Müslüman Kardeşler’e ve Muhammed Mursi’ye karşı oy olarak verdiklerini söylüyor. Hapiste olan Mursi hala cumhurbaşkanı olduğunu iddia ediyor.

Emel ‘Mursi geri gelmesin’ diye oy kullandığını söylüyor.

“Hiç kimse eski cumhurbaşkanının döneceği umuduna kapılmasın, çünkü o makamda artık başka bir siyasetçi var. Dönsün istemiyoruz.”

Mursi görevden alındığından bu yana Mısır’da siyasi şiddet arttı ve binlerce kişi öldü ya da tutuklandı.

Fikri Nebil, Güçlü Mısır Partisi Sözcüsü. Parti seçimleri boykot etti ve Nebil’e göre kendileri gibi partilerin Mısır siyasetini yeniden yapılandırması gerekiyor.

“Toplumda büyük bir kutuplaşma görüyoruz. İslamcı ve İslamcı karşıtları bölünmüş durumda. Bu, kavganın temelini oluşturmamalı. Kavganın demokrasi taraftarları ve demokrasi karşıtları arasında olması gerektiğine inanıyoruz.”

2011 devriminden sonra yeni partiler oluştu. Bunlardan biri gençlerin desteklediği merkezci Mısır Özgürlük Partisi.

Parti Genel Başkanı General Sahir George, Sisi’nin göreve başlamasından sonra birçok üyenin kaçtığını, çünkü ordu karşıtlığı nedeniyle hedef alınmaktan korktuklarını söylüyor.

“Bizim önümüzdeki zorluk halkın güvenini tekrar kazanmak. Sokak eylemlerine müdahale popülerlik kazandı. Temel insan haklarının ihlali, popüler hale geldi.”

Ancak ne orduyu ne de dinci yönetim isteyen genç partiler, iç tartışmalarla çalkalanıyor. George’a göre ilerlemenin yolu yalnızca baskılara karşı dik durmaktan değil, aynı zamanda insan haklarını savunmaktan geçiyor.

“Şu anda yapmamız gereken ekonomik ve sosyal haklar konusunda belirgin bir vizyonu olan sağlam bir siyasi muhalefet oluşturmak ve siyasi haklar ve vatandaşlık haklarını temel alarak vizyonu şekillendirmek.”

Anketlere bakıldığında seçmenler daha fazla seçenek istediklerini söylüyor ancak genç partilerin deneyimi az ve birlik içinde değiller.

Mısır’da siyasi partilerin geleceği belirsiz ve üyeler keyfi olarak tutuklandıklarını ve taciz edildiklerini söylüyor. Muhaliflere göre, hükümete muhalefet etmek bugünlerde ya cehalet ya da suç olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG