Erişilebilirlik

Trump: 'Kavanaugh Oylaması Gecikebilir'


Başkan Donald Trump, Anayasa Mahkemesi adayı Brett Kavanaugh için Senato Adalet Komisyonu’nda yapılacak oylamada “az bir gecikme” yaşanabileceğini söyledi.

Bir kadının Kavanaugh hakkında yaptığı cinsel saldırı suçlaması üzerine Başkan Trump, sorularla yüzleşmek zorunda kaldı.

Trump iddiaların “tam kapsamlı” şekilde soruşturulması gerektiğini söyledi ancak Kavanaugh’nun adaylığında sürecin devam ettiğini kaydetti.

Kavanaugh için “tanıdığım en iyi insanlardan biri” diyen Trump, Kavanaugh’nun bu iddialar karşısında Anayasa Mahkemesi adaylığından çekilmesi gerekip gerekmediği sorusuna ise “gülünç” yanıtını verdi.

Onay sürecinin ertelenmesi çağrıları yapılıyor

Aralarında Cumhuriyetçilerin de olduğu bazı senatörler Anayasa Mahkemesi üyesi adayı Brett Kavanaugh’un Senato’daki onay sürecinin ertelenmesi yönünde çağrı yapıyor.

Bu çağrı California’da Palo Alto Üniversitesi’nde Profesör Christine Blasey Ford’un suçlamalarının Washington Post’ta yer almasından sonra geldi.

Avukatı da Ford’un Kongre önünde konuyla ilgili ifade vermek istediğini kaydetti.

Ford, Washington Post’a yaptığı açıklamada Kavanaugh’un kendisini yanlışlıkla öldürmesinden korktuğunu kaydetti.

Ford, olayın Maryland’de 1980’lerde bir parti sırasında Kavanaugh ve kendisinin lisedeyken olduğunu belirtti.

Ford, Kavanaugh ve bir arkadaşının kendisini yatak oadasında sıkıştırdığını, yatağa attığını ve kıyafetlerini çıkarmaya çalıştığını söyledi. Ford, Kavanaugh ve arkadaşının içkili olduğunu da vurguladı.

Kavanaugh suçlamaları reddediyor.

Senato Adalet Komisyonu’nun Kavanaugh’un adaylığını Perşembe günü onaylaması bekleniyordu ancak son gelişmeler bu tarihi değiştirebilir.

Senato Adalet Komisyonu üyelerinden Cumhuriyetçi Senatör Linsdsey Graham, açıklamayla ilgili endişeleri paylaştığını, Ford’un üyelerle doğrudan konuşma isteğini memnuniyetle karşılayacağını belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake de Ford’u dinlemeden Kavanaugh’u onaylamayacağını söyledi.

Bir başka Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski de CNN’e yaptığı açıklamada komisyonun oylamayı ertelemeyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Adalet Komisyonu’ndaki en kıdemli Demokrat üye Senatör Dianne Feinstein da oylamanın ertelenmesi çağrısı yaptı.

Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer de Ford’un suçlamaları araştırılırken onay sürecinin ertelenmesi çağrısı yaptı.

Beyaz Saray danışmanı Kellyanne Conway de Ford’u kastederek, “Bu kadın aşağılanmamalı ve görmezden gelinmemeli” dedi. Fox News’a konuşan Conway, “Bu kadın dinlenecek” ifadesini kullandı.

Grassley: "Ford dinlenmeyi hakediyor"

Gelen tepkilerinn ardından Senato Adalet Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Chuck Grassley, Ford’un dinlenmeyi hakettiğini söyledi.

Grassley, Ford’u uygun ve saygılı bir şekilde dinlemenin bir yolu için çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Grassley, suçlamaların temeline inmek için çalıştıklarını da vurguladı.

Bu arada gün içinde Brett Kavanaugh’un Beyaz Saray’a gitmesi dikkat çekti.

53 yaşındaki Kavanaugh’u Başkan Donald Trump Temmuz ayında Yargıç Anthony Kennedy’nin istifa kararı almasının ardından Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstermişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG