Erişilebilirlik

Kavala Soruşturmasında Gözaltına Alınan 13 Kişiden 3'ü Serbest


Osman Kavala 1 Kasım 2017'den bu yana tutuklu
Osman Kavala 1 Kasım 2017'den bu yana tutuklu

1 Kasım 2017’den beri tutuklu bulunan işadamı ve sivil toplum gönüllüsü Osman Kavala’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür AŞ’nin kurul üyeleri ile bazı danışman ve çalışanları sabah saatlerinde gözaltına alınmıştı.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Profesör Turgut Tarhanlı ve Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Profesör Betül Tanbay da gözaltına alınan isimler arasındaydı.

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile Anadolu Kültür'den Asena Günal ve Bora Sarı serbest bırakıldı. Tarhanlı, Günal ve Sarı için yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Polis, sabah saatlerinde geldiği Anadolu Kültür’ün Elmadağ’daki ofisinde kapalı olmadığı için arama yapamadı.

İstanbul Emniyeti gözaltı gerekçesi olarak Gezi Olayları’nı gösterdi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Kavala soruşturması kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şube Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde İstanbul, Antalya, Muğla ve Adana’da 20 farklı adrese gidildiğini açıkladı.

Yayınlanan bilgi notunda; Osman Kavala, 27 Mayıs 2013’te başlayan Gezi Parkı Olayları’nı Türkiye geneline yaymak, yurt genelinde kaos ortamı meydana getirmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkmayı amaçlamak, bunun için de Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür şirketini kullanmakla itham ediliyor.

Bugünkü operasyonda gözaltına alınan kişiler de Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde, Gezi Parkı Olayları’nı derinleştirmek için Anadolu Kültür’e ait Depo isimli yerde toplantı düzenlemek, sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında -duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın- benzeri etkinliklerle Gezi Parkı Olayları’nın devamlılığını sağlamak, yeni medya oluşturma faaliyetleri içine girerek Gezi Parkı sürecinin devamını amaçlamak ile suçlanıyor.

Bilgi notunda, Kavala’nın Türkiye’ye biber gazı ithalatını engellemeye çalıştığı da iddia ediliyor.

Anadolu Kültür AŞ’den 10 kişi gözaltında

İstanbul Emniyeti , bilgi notunda gözaltına alınan tüm isimler hakkında bilgi vermişti. Profesör Tanbay ve Profesör Tarhanlı dışında gözaltı listesinde 11 kişinin ismi var.

Bu isimlerden Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, her ne kadar yönetim kurulu başkanlığı görevinden ayrılmış olsa da hem Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı hem Brookings Enstitüsü kıdemli araştırmacısı olarak tanımlanıyor.

Bilgi Üniversitesi kurucusu ve Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yiğit Ekmekçi, Genel Koordinatör Asena Günal, çalışanlar Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Filiz Telek ve Yiğit Aksakoğlu ile Anadolu Kültür danışmanlarından yapımcı Çiğdem Mater ve Meltem Aslan Çelikkan gözaltına alınan isimler arasında yer alıyor. Ayrıca Meltem Arıkan'ın yazıp, Mehmet Ali Alabora'nın yönettiği Mi Minör tiyatro oyunun sosyal medya paylaşımlarını yapan Yusuf Cıvır da gözaltında.

Gözaltı listesine adı bulunan sekiz kişiden yedisinin yurt dışında olduğu iddia edildi.

Avukat Aytöre: “Değerlendirme için erken”

VOA Türkçe’nin görüştüğü Avukat Deniz Tolga Aytöre ise bu konu hakkında bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyledi.

Ankara’dan İstanbul’a doğru yola çıktığını belirten Aytöre, “Henüz elimde gözaltı kararı yok. Şu anda bir bilgi kirliliği var. Bu nedenle herhangi bir değerlendirme yapmak mümkün değil” dedi.

Bir yılı aşkın süredir tutuklu olan Osman Kavala hakkında henüz iddianame yazılmış değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG