Erişilebilirlik

Kavala: ‘‘Gezi Kararı Keyfidir Siyasi Baskıyla Alınmıştır’’


‘‘Hükümeti devirmeye teşebbüs etme’’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Silivri Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla açıklama yaptı. Kavala, yüzbinlerce yurttaşın Gezi’de özgürlük talebiyle sokağa çıkmasını Soros’a ya da bir başka dış aktöre bağlama teşebbüsünü ‘‘beyhude çaba’’ olarak niteledi.

Kavala, ‘‘25 Nisan 2022 tarihinde, demokrasi değerlerini benimsemiş, ülkelerini seven yurttaşlar yargı kullanılarak cezalandırıldılar. Heyetteki hakimlerden birinin karşı oy yazısında da ortaya konulduğu gibi, bu karar hukuka aykırı elde edilmiş ve suç işlendiğine dair makul şüphe içermeyen delillere dayanmaktadır. Karar keyfidir; siyasi baskı altında hukuk normları çiğnenerek alınmıştır’’ dedi.

‘’Soroscu olduğuma dair beyanlarla bu karara meşruluk kazandırılmaya çalışılıyor’’

Kavala, Açık Toplum Vakfı'nın kurucusu Amerikalı işadamı George Soros’un “Gezi Parkı protestolarını Türk hükümetini devirmek için planlayıp finanse ettiği, kendisinin de bu komplonun ulusal organizatörü olduğu’’ iddialarına atıfta bulunarak, ‘’Benim ‘Soroscu’ olduğuma dair beyanlarla bu karara meşruluk kazandırılmaya çalışılıyor. Gezi protestolarının tarafımdan organize edilmediği yalın bir gerçektir. Yüz binlerce yurttaşımızın antidemokratik uygulamalara karşı adalet duygularıyla, özgürlük talebiyle sokağa çıkmalarını, Soros’a veya başka bir dış aktöre bağlamak beyhude bir çabadır. Gezi Davası, yargının içine düştüğü durumu gözler önüne serdi; böylece yargının bu şekilde kullanılmasının bütün yurttaşlar için ciddi bir tehlike oluşturduğu daha iyi anlaşılmış oldu’’ dedi.

Osman Kavala tutuklandıktan sonra dostları ‘‘Kavala’ya Özgürlük’’ adında bir Twitter hesabı kurmuştu. 25 Nisan’daki tutuklamalardan sonra önce Can Atalay, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman için ‘‘Gezi’ye Özgürlük’’, Çiğdem Mater’in arkadaşları ‘‘Çiğdem Mater’e Özgürlük’’, Mine Özerden’in yakınları ‘‘Mine’nin Dostları’’ adında yeni hesaplar oluşturdular ve o hesaplardan bilgilendirmelere başladılar.

Özerden: ‘‘Bir yerlerde hukuk kırıntılarının kaldığını umuyoruz’’

Mine’nin Dostları hesabı bugün Mine Özerden’in mesajını paylaştı.

Özerden cezaevinden yaptığı açıklamada, ‘‘Hukuk katledilerek yargılandık, külliyen haksız bir şekilde tutuklandık. Yalan, dolan, kurmaca, gerçeküstü iddialarla hazırlanmış bir iddianamenin kanıtlarını defalarca talep ettik hep reddedildik. Dışarıda iyi hukukçuların olduğunu biliyoruz. Bir yerlerde hukuk kırıntılarının kaldığını umuyoruz. Kimse kendini kırmızı çizgi zannetmesin. Bu bizim başımıza geldiyse her kesimden herkesin kolayca başına gelebilir. Pragma üzerinden gitmek halinden vazgeçip ilkeli olmak gerekiyor. Herkes için aynı ilkelerin geçerli olduğu bir yaşam biçimine doğru geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yürütmenin yargı üzerindeki vesayetinin bitmesini bekliyor, güçlünün hukuku yerine hukukun gücünün galip gelmesini diliyorum’’ dedi.

Özerden gibi 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Çiğdem Mater de Bakırköy Kadın Cezaevi'nden gönderdiği mesajında ‘‘Sesinizi, sözünüzü, desteğinizi duyuyor, biliyorum. Çok iyiyim çünkü çok haklıyım’’ ifadelerini kullandı.

Mahkeme kararına itiraz

Gezi davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin haklarında mahkumiyet kararı verdiği tüm sanıklar için avukatları, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz yoluna gitti. Mahkemenin Cuma ya da Cumartesi günü itirazları karara bağlaması bekleniyor.

Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın avukatı Evren İşler, tutukluluk kararlarına itirazı istinaf mahkemesine yaptıklarını, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını açıklamasından sonra bu karara itiraz dilekçesinin de sunulacağını ifade etti.

Adalet Nöbeti yarın yine Çağlayan Adalet Sarayı’nın önünde

25 Nisan’daki duruşmanın ertesi günü Çağlayan Adalet Sarayı’nda yeniden başlatılan ‘‘Adalet Nöbeti’’ yarın devam edecek. Adliyenin avlusunda 11.00’de buluşacak avukatlar daha sonra hep birlikte dışarıya çıkacak.

Nöbette Avukat Elif Sıla Aşık ve şehir planlamacısı Pelin Pınar Giritlioğlu ile birlikte Ankara Barosu Başkanı Mehmet Eren Turan ve Gezi davası avukatlarından Bahri Belen konuşma yapacak.

Adalet Nöbeti kurucularından Avukat Kemal Aytaç, VOA Türkçe’ye ‘‘Avukat meslektaşımız Can Atalay ve diğer Gezi davası sanığı arkadaşlarımız haksız bir şekilde mahkum edildiler. Bu haksızlığa karşı çıkmayı sürdüreceğiz’’ dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG