Erişilebilirlik

Katsav'ın Tahliye İsteği Reddedildi


İsrail eski Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın şartlı erken tahliye talebi reddedildi. Katsav, bir çalışanına tecavüz suçunda 7 yıla mahkum edilmiş, ancak masum olduğunu iddia etmeyi sürdürmüştü.

Adalet Bakanlığı, şartlı tahliye kurulunun, İsrail tarihinde hapse mahkum olan ilk cumhurbaşkanı olan Katsav’ın pişmanlık ya da mağdurlara yönelik sempati ortaya koymadığını bildirdiğini açıkladı. Kurul aynı zamanda Katsav’ın saldırgan davranışlarını sürdürdüğünü ve başka kadınlara da tehdit oluşturabileceğini belirtti.

Mağdurlar da Katsav’ın erken tahliyesine karşı çıkıyor.

Katsav, 2010 yılında tecavüz, cinsel taciz, edep dışı eylemler ve adaleti engelleme suçlarından mahkum olmuştu.

Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada “Kurul, mahkumun kendisini mağdur olarak gördüğünü ve başına gelenlerden başka kişileri sorumlu tuttuğunun altını çizdi” ifadesine yer verdi.

Katsav’ın 18 ay süren dava sürecinde eski sekreteri de cumhurbaşkanı aleyhinde iddialarda bulunmuştu. Agence France Presse, sekreterin, Katsav’ı çift kişilikli bir canavar olarak tanımladığını ve kendisini terörize ettiğini söylediğini bildirmişti.

70 yaşındaki Katsav, büyük ölçüde törensel bir mevki olan cumhurbaşkanlığı görevine 2000 senesinden gelmişti. İddialardan sonra oluşan kamuoyu baskısı sonucunda Katsav’a suç pazarlığı sonucunda bir teklif sunulmuş, Katsav da 2007 senesinde istifa etmişti.

Katsav bundan sonra pazarlık şartlarından vazgeçerek davanın görülmesini talep etmiş ve “Gerçek ortaya çıkıncaya kadar savaşacağını” söylemişti. Katsav’ın istifasının ardından Nobel Barış Ödülü sahibi Şimon Perez cumhurbaşkanlığına getirilmişti.

Katsav’ın avukatlarının kararı temyize götürmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG