Erişilebilirlik

Katrina'dan Beş Yıl Sonra New Orleans'ta Caz Yeniden Canlanıyor


New Orleans
New Orleans

Cazın New Orleans’ta yeniden hayat bulmasına ön ayak olanlardan biri de trampet sanatçısı Irvin Mayfield. Amerika’nın Sesi, Mayfield’la konuştu

Katrina Kasırgası’nın New Orleans kentini sular altında bırakmasının üzerinden beş yıl geçtikten sonra New Orleans’ta doğan caz müziğinin kentte yeniden canlandığı görülüyor. Cazın New Orleans’ta yeniden hayat bulmasına ön ayak olanlardan biri de trampet sanatçısı Irvin Mayfield. Amerika’nın Sesi, Mayfield’la konuştu.



Katrina Kasırgası New Orleans’ı vurmadan çok önce caz müziğinin kentteki izlerinin silinmeye başladığı görülüyordu. Kentin ünlü Bourbon Caddesi’ne gelenler, rock, country ve diğer müzik türlerini dinlemeyi tercih ediyordu. Ancak kasırga sonrasında kenti ziyaret edenler New Orleans’ın müzik mirasına yeniden ilgi göstermeye başladı.

Trampet sanatçısı Irvin Mayfield’sa Bourbon Caddesi’ndeki Royal Sonesta Oteli’nde cazı geri getirdi. Mayfield, kasırga sonrasında kenti terk eden sanatçıların geri dönmesinin cazı canlandırdığını söylüyor:

"New Orleans’ta yaşayan herkes Katrina Kasırgası’ndan etkilendi ve kimileri kenti terk etti. Ancak müzisyenlerin büyük bölümü geri döndü. New Orleans hala mahalle müzisyenleri için bir numaralı kent. Bunun anlamı bu kentte, evinizde yaşıyor olmanız, müziğinizi burada yapmanız ve rahat bir yaşam tarzı sürdürebilmenizdir. Her gün ilk kez caz müziği dinleyenlerle karşılaşmak beni çok şaşırtıyor. İlk kez caz dinleyen çok sayıda müzikseverle buluşuyoruz. Bu caz kulübünde amatörlerin, acemi müzikseverlerin anlayacağı biçimde müzik yapıyoruz. Müzik dinleyicilerini cazı sevdirecek şekilde besliyoruz. Her dinleyiciye sanki ilk kez caz dinliyorlarmış gibi davranıyoruz. Dinleyicilere usta birer caz dinleyicisi oldukları duygusunu vermek istiyoruz. Buraya gelen herkesin bir hikayesi var. Gösteriden önce, sonra, hatta gösteri sırasında insanlarla sohbet etmek harika bir deneyim. Önce dinleyicilere nereden geldiklerini soruyoruz, Güney Dakota, New Hampshire gibi geldikleri eyaleti bağırarak söylüyorlar. Ninth Ward ya da Fransız Mahallesi gibi New Orleanslı olan dinleyicileri burada görmek çok güzel. Bizi dinlemek için sokağın başından gelenler de var, Japonya’dan gelenler de.”

Aynı zamanda New Orleans’ın Kültür Büyükelçisi de olan Irvin Mayfield, kasırganın etkileri hala hissedilse de kentin geleceğinden umutlu. Mayfield, New Orleanslı müzisyen, sanatçı ve şeflerin kasırganın etkilerini silmede başarıya ulaşacağını söylüyor:

"Tarihte görüyoruz ki kaliteli insanlar biraraya geldiklerinde başarıya ulaşıyor. Ben New Orleans’ı insanlarının kalitesine göre değerlendiriyorum.”

XS
SM
MD
LG