Erişilebilirlik

Katar’dan Olumsuz Cevap


Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in 13 maddeden oluşan istekler listesine olumsuz yanıt verdi. Konuyla ilgili açıklama Mısır Dışişleri Bakanı’ndan geldi.

Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları Katar’ın yanıtlarını değerlendirmek için Kahire’de biraraya gelmişti.

Erdoğan: “Türkiye Katar’a sadık kalacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan France24 kanalına verdiği demeçte, 4 Arap ülkesi tarafından Katar'a uygulanan ambargoyla ilgili olarak “Katar'dan istenilenler hiçbir durumda kabul edilemez. Türkiye Katar'a sadık kalmaya devam edecek. Katar isterse askeri üssü kapatabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: “Askeri üs konusunda kararı Ankara ve Doha verecek"

Başbakan yardımcısı Veysi kaynak da Associated Press Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Katar’daki Türk askeri üssünün kaderine Ankara ve Doha’nın karar vereceğini kaydetti

Kaynak, Türk üssünün işgal gücü olmadığını vurguladı.

Kaynak: “Askeri Üs Konusunda Kararı Ankara ve Doha Verecek"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Bölge medyasında Katar'a yönelik sert eleştiriler

Bölge gazeteleri, bakanların Katar’a sunulan 13 maddelik istek listesine verdiği yanıtı kabul etmeye istekli olmadığını belirtiyordu.

Abu Dabi hükümetiyle bağlantılı El-İttihad gazetesi, “31 milyon nüfuslu Suudi Arabistan’a rağmen, 2 milyon nüfusa sahip Katar’ın rüyaları ve ilüzyonları doğrultusunda Arap kardeşlerinden uzakta tek başına yürüdüğünü” yazdı.

Dubai merkezli el-Bayan gazetesi de Katar’ın Körfez hareketini ve Arap bloğunu küçümsediğini belirtti.

Gazete, “Doha, karanlık bir tünele girmeyi seçti. Katar’ın (13 maddelik listeyi) reddetmesinden sonra yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bu reddetme bedel ödemeden geçmeyecek, tepkisi nedeniyle sorumluluk Katar’ın” görüşünü savundu.

Körfez ülkelerine ziyarette bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise görüşmelerle çözüme ulaşılabileceği konusunda iyimser.

Kuveyt’in arabuluculuğunun şimdiden çok başarılı olduğunu kaydeden Gabriel, Kuveyt’te yaptığı açıklamada gelecek günlerin zor geçebileceğini de kaydetti.

Moody's'den Katar'a kötü haber

Bu arada uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Katar’ın ekonomik görünümünü negatife çevirdi.

Moody’s açıklamasında, belirsizliğin 2018’e uzadığı ve anlaşmazlığa hızlı bir çözümün önümüzdeki aylarda da mümkün görünmediği kaydedildi.

Moody’s, Katar’ın kredilerinin olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

Bununla birlikte Moody’s Katar’ın doğalgaz ihracatının henüz etkilenmediğini de kaydetti.

Arap ülkeleri, Katar’dan Müslüman Kardeşler’e yaptığı desteği kesmesini, el-Cezire kanalını ve ülkedeki Türk askeri üssünü kapatmasını, İran’la ilişkilerinin seviyesini düşürmesini istiyor. Katar bu isteklerin bağımsızlığına müdahale olduğunu belirtiyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki ülkeler Katar’ın teröre destek verdiğini belirterek, diplomatik ilişkilerini kesmişti. Söz konusu ülkeler Katar’a ambargo uygulamaya başlamıştı. Katar, teröre destek verdiği iddialarını reddediyor.

Katar Dışişleri Bakanı’ndan 4 ülkeye suçlama

Katar Dışişleri Bakanı, 4 Arap komşusunu ülkesine karşı açık saldırganlık sergilemekle suçladı.

Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el-Thani Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın diplomatik ilişkileri kesmesinin batıda Katar karşıtı bir duygu yaratmak amacı taşıdığını kaydetti.

Londra’da bir düşünce kuruluşunda konuşan el-Thani, “Katar uluslararası hukukun ihlaline rağmen diyalog çağrısı yapıyor” dedi.

Dışişleri bakanı, “kuşatmanın sonunda bağımsızlığımızı teslim etmemiz isteniyor, bu Katar’ın hiçbir zaman yapacağı birşey değil” ifadelerini kullandı.

Katarlı bakan süreçte süratli bir iyileşme beklemiyor. Dışişleri bakanı, son haftalarda ülkesine olan desteğin kesilmemesi için alternatif yollar geliştirdiklerini kaydetti.

Trump Sisi’yle Katar’ı görüştü

Amerika Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi’yle yaptığı telefon konuşmasında Katar krizine çözüm bulunmasını istedi. Konuyla ilgili açıklama Beyaz Saray’dan geldi.

Beyaz Saray açıklamasında, Trump, bütün ülkelerin terörü finanse etmesini durdurmasını ve aşırıcı ideolojiyi kötülemesi gerektiğini kaydetti. Görüşmede Kuzey Kore konusunun da gündeme geldiği belirtildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG