Erişilebilirlik

Katar Lobicilik Faaliyetleri İçin Trump’ın Eski Danışmanıyla Anlaştı


Katar, lobicilik faaliyetleri için Trump’ın eski danışmanlarından Corey Lewandowski'nin firmasıyla anlaştı
Katar, lobicilik faaliyetleri için Trump’ın eski danışmanlarından Corey Lewandowski'nin firmasıyla anlaştı

Katar, Suudi Arabistan’ın ABD’deki lobi faaliyetlerine karşı harekete geçti ve diğer körfez ülkeleriyle yaşadığı krizi aşmada yardımcı olması için merkezi Washington'daki danışmanlık ve araştırma firmalarıyla anlaştı. Firmalardan biri, Başkan Donald Trump’ın seçim kampanyasının eski yöneticisi tarafından kuruldu. Diğer şirketse Demokrat Parti için çalışmış bir isme ait.

ABD Adalet Bakanlığı’nca açıklanan belgelere göre Katar, ‘Avenue Strategies Global’ adlı firmaya bir aylık araştırma, hükümet ilişkileri ve stratejik danışmanlık hizmetleri için 150 bin dolar ödeyecek. Sözleşmeye göre bu hizmetler, Kongre üyeleri ve çalışanları, yönetimde yer alan kişiler ve basınla iletişimi de kapsıyor.

Trump’ın eski danışmanlarından Corey Lewandowski, kurduğu firmadan ayrılmış olsa da, Katar’ın seçimi, Suudi Arabistan’la yakın bağları olan Beyaz Saray’a giriş bileti olarak yorumlanıyor.

Corey Lewandowski, danışmanlık firmasını Kasım 2016’daki başkanlık seçimlerinden hemen sonra kurdu; ancak Mayıs’ta etik olarak onaylamadığı bir proje nedeniyle istifa etti. ‘Avenue Strategies’de kalanlarsa, özellikle Doğu Avrupalı müşterilerine, Trump’a ve diğer önemli Beyaz Saray yetkililerine erişim vaadiyle yollarına devam etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun eski kurmaylarından bir ismin de çalıştığı firma, Katar'la ilgili açıklama taleplerine yanıt vermiyor.

ABD Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre Katar, muhalif bir araştırma firmasıyla da 1 milyon 100 bin dolara ucu açık üç aylık sözleşme imzaladı.

Firma, Demokratik Kongre Kampanya Komitesi’nin eski araştırmacılarından olan Jeff Klueter’a ait. ‘Information Management Services’ adlı firma kendini muhalif olarak tanımlıyor. Yaptığı iş, rakiplerin geçmişlerini ve konuşmalarını araştırarak suçlayıcı ve utandırıcı bilgilere ulaşmak. Klueter da anlaşmayla ilgili yorum yapmıyor.

Ancak Trump’ın denizaşırı seyahatine ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’la lobicilik alanında mücadele, dünyanın kişi başına düşen en yüksek gelirine sahip Katar için bile zorlu bir savaş. Katar yönetiminden bu anlaşmalarla ilgili bir açıklama gelmiş değil.

2022 FIFA Dünya Kupası için stadyumlar inşa eden Katar, para harcamaktan kaçınmıyor. Kriz başladığından bu yana Doha yönetimi, eski ABD Adalet Bakanı John Ashcroft'un hukuk firmasına, terör finansmanının engellenmesi konularındaki çabalarını denetlemesi için 2 milyon 500 bin dolar ödedi.

Katar, bir ABD üssüne ev sahipliği yapsa da, terör finansmanı iddiaları nedeniyle Trump’ın hedefi oluyor. Suudi Arabistan’ın ise Trump ve damadı Jared Kushner'la yakın ilişkileri mevcut.

Suudi Arabistan, Washington’daki lobi faaliyetleri için milyonlarca dolar harcıyor. 11 Eylül saldırılından hayatını kaybedenlerin ailelerinin Riyad’a yönetimine ABD mahkemelerinde dava açması hakkı veren yasaya karşı çıkan çalışmalar da, bu lobiciliğin bir örneği. Lobi firmaları Katar’la ilgili de düzenli olarak bilgilendirme yapıyor.

Öte yandan, Suudi-Amerikan Halkla İlişkiler Komitesi, internet üzerinde ‘Katar’ın İçyüzü’ adlı bir kampanya başlatarak, Doha için önemli belge ve iddialar yayımlıyor. Merkezi Katar'daki elevizyon kanalı El Cezire’nin haberine göre de komite Washington’da yerel bir televizyona Doha karşıtı bir reklam yayınlaması için 138 bin dolar ödedi.

Komite, lobicilik yapmadığını iddia etse de, ABD Kongresi kayıtlarında lobi firması olarak görülüyor. Tamamen Suudiler'e ait olan komitenin, Adalet Bakanlığı’ndaki resmi evrak işlerini henüz tamamlamadığı da belirtiliyor.

ABD’de yürürlükte olan ‘Yabancı Ajanların Tescili Yasası’, başka ülkeler için çalışan kişi ve şirketlerin Adalet Bakanlığı’na düzenli olarak bilgi vermesini öngörüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG