Erişilebilirlik

Katar Krizi İran İçin Yeni Bir Fırsat mı?


Katar Krizi İran İçin Yeni Bir Fırsat mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Amerikalı yetkililer İran’ı Suriye konusunda yarar getirmeyecek şekilde konuya müdahil olmak ve bölgede her yerde tansiyonu yükseltmekle suçladı. İran ayrıca Katar’ın komşularıyla olan sorunları konusuna da karıştı. Arap dünyasının önde gelen ülkeleri İslamcı militanları desteklediği gerekçesiyle Katar’la ilişkilerini pazartesi günü kestiklerini açıkladı. İran da Amerika’yı Başkan Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında körfez bölgesinde yaşanan diplomatik krizin hazırlayıcısı olmakla suçladı. Tahran sokaklarındaki İranlılar Katar krizi konusunda kaygılı olduklarını söylüyorlar.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkelerin Katar’la diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kesme kararının ardından başkent Doha’da marketlerde temel tüketim ürünleri sıkıntısı ortaya çıktı. Bir süpermarket müşterisi, “Buraya geldim ve taze tavuk eti bulamayacağımızı anladım, bu en çok tükettiğimiz gıdalardan biri. Bu sıkıntı yüzünden şu an başka neler bulabilirim ona bakıyorum. Taze süt de sıkıntısını çekeceğimiz bir başka gıda olacak sanırım” diye konuşuyor.

Tahran’daki uzmanlardan biri olan Fuad Izadi Katar’a uygulanan yaptırımları kınadığını söylüyor: “Bağımsız bir ülkeyi bu şekilde zor durumda bırakmak bir tür savaştır. Bundan çok kişi zarar görecek. İran komşularıyla ilişkilerini geliştirme fırsatı arıyor. Bu durum İran’ın Katar hükümetiyle daha iyi ilişkiler kurması için bir fırsat olabilir. Çünkü Katar doğudan, güneyden, batıdan bloke edilmiş durumda. Bu noktada tek çıkış noktası kuzey ve kuzeyde de İran var.”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Ahmed El Cübeyir Salı günü yaptığı açıklamada İran’ın ilişkileri yüzünden Katar’a uygulanan yaptırımları savundu: “Herkese açıkça anlattık. İran istikrarsızlığın, kaosun sebebi, İran ölüm ve yıkımların nedeni, İran’ın politikaları Ortadoğu’da mezhepçiliği körüklüyor, İran’ın arzusu Pers İmparatorluğu olarak adlandırdığı Ortadoğu’daki ülkeleri kontrol etme ve bölgeye yayılma amaçlarını gerçekleştirmek ve bu politikalar kabul edilemez.”

Ancak İranlı memur Amir Hüseyin Aşgari, Ortadoğu’daki karışıklıkla ilgili olarak Amerika’yı suçluyor: “Ben perde arkasında Amerika’nın olduğunu düşünüyorum. Amerika bölgedeki tüm ülkeler arasında sorunlar yaratacak bir plan üretiyor ki böylece silah satabilsin.”

Taşımacılıkla ilgili olarak da kuzey dışındaki tüm hatlara kısıtlama gelmesi yüzünden Katar, sınırlarının ötesine seyahati mümkün kılabilmek için Irak ve İran’ı kullanmak zorunda. Irak Başbakanı Haydar El Abadi Salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin bu anlaşmazlıkta taraf olmayacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG