Erişilebilirlik

Katar Emiri Abluka Altındaki Gazze’yi Ziyaret Etti


2007’de Hamas’ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana bölgeyi ilk ziyaret eden devlet başkanı olan Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halifa el Thani, Gazze’de kahramanlar gibi karşılandı.

Gazze’ye Mısır üzerinden giriş yapan Katar emiri için sınır girişine kırmızı halı döşendi. Emiri Hamas üyesi başbakan İsmail Haniye karşıladı.

Birkaç saat süren ziyaret sırasında Şeyh Hamad, ülkesinin Gazze’de başlattığı bir yardım programının açılış törenine katıldı. Yardım programı, İsrail’in Gazze’ye Aralık 2008 ve Ocak 2009’da düzenlediği harekatın zararlarını onarmayı ve bölgeyi yeniden yapılandırmayı amaçlıyor. Program çerçevesinde emirin adına Han Yunus’ta yeni yerleşimler inşa edilecek.

Başbakan Haniye, Şeyh Hamad’ın Katar’ın yatırımlarını 250 milyon dolardan 400 milyon dolara çıkarma sözü verdiğini açıkladı. Haniye, Katar emirinin Gazze’ye uygulanan siyasi ve ekonomik ambargoyu deldiğini de söyledi.

Katar emiri Şeyh Hamad’ın Gazze’ye düzenlediği ziyaret, Batılı ülkeler tarafından meşru tanınmayan bölge açısından önemli bir açılım oldu. Batılı ülkeler, Batı Şeria’da Mahmud Abbas’ın liderliğindeki Filistin yönetimini tanıyor. Şeyh Hamad’ın Gazze’nin ardından Batı Şeria’ya ziyaret planlamadığı da bildirildi.

Hamas yönetimindeki Gazze, aynı zamanda İsrail’in karadan ve denizden ablukası altında. Kara sınırlarından geçişleri kısıtlayan İsrail, bunu militanların silahlanmasına engel olmak için yaptığını savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG