Erişilebilirlik

Savcı Belçika’daki Katalan Yetkililer İçin Yakalama Emri Çıkarılmasını İstedi


İspanya’da bir savcı, Belçika’da bulunan Katalonya’nın eski lideri ve dört eski bakan için uluslararası yakalama emir çıkartılmasını istedi. Katalan lider Carles Puigdemont ve beraberindeki dört bakanın bugün Madrid’de hakim karşısına çıkarak Katalonya’nın İspanya’dan bağımsız olması için düzenledikleri referandum ve sonrasındaki süreçle ilgili ifade vermeleri bekleniyordu.

Savcının talebini ilettiği hakim, sekiz eski Katalan kabine üyesini kefalet olmaksızın gözaltına almış ve bir diğer eski üyenin ise ancak 50 bin Euro kefalet ödeyerek serbest kalabilmesine karar vermişti.

Perşembe günü ise altı eski Katalan hükümet üyesi Anayasa Mahkemesi’nde davaya paralel bir duruşmaya çıktı. Bu kişilere savunmalarını hazırlamaları için bir hafta süre tanındı ve 9 Kasım’da sorgularının tamamlanması için mahkemeye geri dönmelerine karar verildi.

Katalonya’nın 20 eski kabine üyesi, 27 Ekim’de mecliste bağımsızlık ilan etme kararı almalarının ardından isyan, kargaşa çıkarma ve zimmete para geçirme suçlarıyla soruşturuluyorlar. Eski bakanlar suçlu bulunmaları halinde İspanyol yasalarına göre 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler.

Eski Başkan Yardımcısı soruları yanıtlamadı

Perşembe günü Ulusal Mahkeme’ye ilk çıkanlar arasında eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da vardı. Çok sayıda avukatın eşlik ettiği Junqueras, soruları yanıtsız bıraktı.

Madrid, Katalonya’nın bağımsızlık ilanı kararının ardından Katalan meclisini feshetmiş ve 21 Aralık için erken seçim çağrısı yapmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nde ayrılıkçı bakanlardan bir kısmını savunan avukat Javier Melero ise Belçika’da bulunan Puigdemont ve dört bakanı eleştirdi.

Melero “Çağırıldığında mahkemeye çıkmamak, soruşturulan diğer kişileri her zaman zor durumda bırakır” dedi.

Bağımsızlık yanlılarından destek gösterisi

Öte yandan Barcelona’da protesto gösterileri devam ediyor. Görevinden azledilen Katalan yetkililer Madrid’de mahkeme karşısına çıktıkları sırada Barcelona’da Katalan Başkanlık Sarayı önünde binlerce kişi toplandı

Katalan bayrakları taşıyan kalabalık grup, bağımsızlık yanlısı sloganlar attı.

İspanya Merkez Bankası’ndan Uyarı

İspanya Merkez Bankası Katalan siyasi krizinin ekonomik etkileri konusunda uyardı. Merkez Bankası, krizin ülke ekonomisinin büyümesini olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

Banka, iki olası senaryoyu değerlendiriyor. Bunlardan ilki 2017’nin dördüncü çeyreğinde yaşanacak belirsizlik. Banka, 2019’un sonuna doğru beklenen büyüme oranında yüzde 0,3 puanlık düşüş olabileceğini öngörüyor.

İkinci senaryo ise “ciddi ve yaygın” bir kriz olasılığı. Bu, 2017 ve 2019 arasında İspanya Gayri Safi Milli Hasılasında yüzde 2,3 puanlık bir düşüşe neden olabilir. Banka bunun Katalan ekonomisi için resesyon anlamına geleceğini söylüyor.

İspanyol hükümeti geçen ay 2017 büyüme oranının yüzde 3,1’de kalacağını öngördüğünü açıklamıştı. Ancak 2018 tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 2,3’e düşürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG