Erişilebilirlik

Katalonya Meclis Sözcüsü Serbest Bırakıldı


İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalan Meclis Sözcüsü Carme Forcadell’i 150 bin Euro kefalet karşılığı serbest bıraktı. Forcadell bir gece kaldığı Madrid yakınındaki Alcala Meco hapishanesinden çıktı.

Forcadell ve beraberindeki beş Katalan milletvekili Perşembe günü mahkeme karşısına çıkarak 27 Ekim’de Katalan meclisinde yapılan bağımsızlık oylamasıyla ilgili ifade vermişti.

Hakim, Forcadell’in hemen tutuklanmasına karar vermiş ve dört kişinin ise bir hafta içinde 25 bin Euro kefalet vererek serbest kalabileceklerini kararlaştırmıştı. Katalonya’nın bağımsızlığına karşı çıkan muhalif bir milletvekili ise hemen serbest bırakılmıştı.

Anayasal sınırlar içinde kalma koşulu

Forcadell ve beraberindeki eski Katalan yetkililer, gelecekte siyasette yer almamak ya da anayasal çerçeve içinde kalarak siyaset yapmak koşuluyla serbest bırakıldılar. Forcadell, Katalan bağımsızlığının önde gelen figürlerinden biri.

Fesh edilen Katalan meclisinin sekiz üyesi halen hapiste bulunuyor. Katalan lider Carles Puigdemont ve beraberindeki dört eski kabine üyesi ise Belçika’da.

Son olarak Anayasa Mahkemesi feshedilen Katalan meclisinin bölgenin İspanya’dan bağımsız olma kararını ilan eden oylamasını yasa dışı saymıştı.

Mahkeme, bağımsızlık ilanının uygulanmasını geçen ay durdurmuştu.

1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumundan “evet” çıkmasının ardından Katalonya hükümeti 27 Ekim’de yerel mecliste bağımsızlık oylaması yapmıştı.

Muhalif milletvekilleri tarafından boykot edilen bağımsızlık oylaması 135 koltuklu Katalan Meclisi’nde 70’e karşı 10 oyla geçmişti.

Karşılığında İspanya, Katalan hükümetini azletmiş, meclisi feshetmiş ve gelecek ay için erken seçim kararı almıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG