Erişilebilirlik

Katalanlar Referandum Kararından Vazgeçmiyor


İspanyol hükümetinin engelleme çabalarına rağmen Katalanlar bağımsızlık referandumunu düzenleyeceklerini açıkladı. Katalonya bölgesi İçişleri Bakanı Joaquin Forn, yetkililerin referandumu Pazar günü planlandığı gibi yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Barcelona’da basın toplantısı düzenleyen Forn, gerilimin azaltılması için bölgesel güvenlik güçleri ile görüştüğünü belirtti; Katalan polisinin emirlerini yerel yetkililerden aldığı konusunda ısrarını sürdürdü. Merkezi hükümetin yetkisi altına aldığı Katalan güvenlik güçleri bu nedenle ikiye bölünmüş durumda.

Katalonya Dışişleri Yetkilisi Raul Romeva da referandum için Avrupa Birliği’nde destek arıyor. Brüksel’de gazetecilere konuşan Romeva, AB kurumlarının, bu konunun ne kadar önemli olduğunu anlaması gerektiğini söyledi.

İspanyol hükümetini, Katalan yetkililerine acımasız bir baskı uygulamakla suçlayan Romeva, referandum nedeniyle şiddet olayları yaşanmasını beklemediğini belirtti. Romava, “Şiddet Katalanlar’ın DNA’sında yok” dedi.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont daha önce AB’yi, Katalanlar’a sırtını dönmekle itham etmişti.

Öte yandan Katalanlar’ın merkezi hükümetin baskısına karşı protestoları da sürüyor. Binlerce üniversite öğrencisi Barcelona sokaklarına döküldü. Bağımsızlık yanlısı afişler taşıyan öğrenciler, Katalanların oy kullanma hakkı için slogan attı.

Onlarca Katalan itfaiyeci de Barcelona’da Tarih Müzesi’nde gösteri düzenledi. Müze binasına tırmanan itfaiyeciler, “Demokrasiyi seviyorum” yazılı dev bir bez afiş sarkıtarak, referanduma destek verdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG