Erişilebilirlik

Katalan Lider: ‘Özerkliğin Kaldırılması Krizi Derinleştirir’


Katalan lider Carles Puigdemont, İspanya hükümetinin Katalonya’nın özerkliğini geri alması durumunda siyasi krizi daha da derinleştirmiş olacağını söyledi.

Puigdemont, Senato’ya gönderdiği mektupta, önerilen adımların mantıklı önlemler olmadığını ve bunların Katalonya halkı için doğrudan olumsuz sonuçları olacağını söyledi.

Puigdemont, “Hükümet ciddi ve sıra dışı bir durum olarak değerlendirdiği bu durumu çözmek için Katalonya’nın siyasi özerkliğini elinden alarak daha ciddi ve olağandışı bir durum oluşturacak” ifadelerini kullandı.

Özerkliğin kaldırılması Cuma günü oylanacak

Senato, Katalonya’yı merkeze bağlamak için Cuma günü özel bir oturum ile oylama yapacak.

Puigdemont’un daha ayrıntılı bir açıklama yapması bekleniyordu ancak beklenen açıklama iptal edildi.

Puigdemont’un 1 Ekim’deki referandumun sonucuna dayanarak resmen bağımsızlık ilan etme ya da bölgesel hükümet için seçim çağrısı yapma seçenekleri arasında tercih yapabileceği konuşuluyor.

Monash Üniversitesi’nden Carlos Uxo, Senato’nun Katalonya’nın özerkliğini elinden alacak oylamayı yapmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

İktidardaki Halk Partisi’nin Senato’da çoğunluğa sahip olduğunu söyleyen Uxo, oylamayı yapmak için başka partilerin onayına bile ihtiyaçları olmadığını söylüyor.

1 Ekim’de merkezi hükümet ve Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı olduğu açıklanmasına karşın Katalonya’da yapılan bağımsızlık referandumunda sandıktan “Evet” çıkmıştı. Referandum hızla siyasi krize dönüşmüş, Katalonya hükümeti Madrid’i resmen bağımsızlık ilan etmekle, Madrid ise Katalonya’yı özerkliğini elinden almakla tehdit etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG