Erişilebilirlik

Katalan Lider İçin Yakalama Emri


İspanyol hakim, Belçika’ya kaçan Katalan lider ve beraberindeki dört bakan için uluslararası yakalama emri çıkarttı. Aynı hakim dün Katalonya yerel hükümetinden dokuz eski bakan için hapis kararı vermişti.

Ulusal Mahkeme özel savcısı Carmen Lamela, bu beş kişinin Belçika’dan çıkması halinde Avrupa polis teşkilatı Europol bünyesinde ayrı arama emirleri çıkarttı.

Hakime göre Puigdemont ve feshedilen kabineden dört bakan ayaklanma, kargaşa çıkartmak ve zimmete para geçirmek gibi suçlardan aranıyor.

“Sığınma talep etmeyecek”

Katalan lider Carles Puigdemont, karar sonrasında Belçika’dan sınır dışı edilebilir. Puigdemont’un Belçikalı avukatına göre, Katalan lider Belçika’dan sığınma talebinde bulunmadan sınırdışı kararıyla mücadele etmenin yollarını arayacak.

Öte yandan isyan soruşturması kapsamında geçen ay gözaltına alınan iki ayrılık yanlısı eylemcinin serbest bırakılması talepleri de Ulusal Mahkeme tarafından reddedildi.

Avukatları; sivil toplum örgütü Assemblea Nacional Catalana’nın lideri Jordi Sanchez’in ve Omnium Cultural’ın lideri Jordi Cuixart’ın geçen aydan bu yana Katalonya’da siyasi atmosferin değişmiş olmasından dolayı serbest bırakılmalarını istiyordu.

İki örgüt, Katalonya’nın bağımsızlığı için atılan siyasi adımlara sivil toplum tarafından destek sağlamak için çalışıyor. Sanchez ve Cuixart, yasaklanan bağımsızlık referandumuna yönelik yasal soruşturmayı engellemeye çalışmak için protesto gösterileri düzenlemekle suçlanıyor.

Protestolar devam ediyor

Eski Katalan yetkililerin hapse atılması Katalonya’da yeni bir protesto dalgasının ortaya çıkmasına neden oldu. Binlerce kişi Barcelona sokaklarına çıkarak eski hükümet yetkililerinin serbest bırakılmasını istedi.

27 Ekim’de Katalan yerel meclisinde İspanya’dan resmen bağımsızlık ilan edilmesi kararının çıkmasının ardından Madrid, Katalan lider Puigdemont ve kabine üyelerini azletmiş, yerel meclisi de fesh etmişti.

Perşembe günü Madrid’de mahkeme karşısına çıkması ve ifade vermesi istenen Puigdemont ise beraberindeki dört eski bakanla birlikte Belçika’ya gitmişti.

İspanya’da savcılar 20 yerel siyasetçi hakkında isyan ve kargaşa yaratmak gibi suçlardan soruşturma yürütüyor. Bu kişiler suçlu bulunmaları halinde 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Bu 20 kişi içinden şu ana kadar sekizi kefaletle serbest bırakılma hakları olmaksızın tutuklandı. Bunlar arasında Katalonya eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da var. Eski bakanlardan Santi Vila ise 50 bin Euro kefalet ödeyerek bir gece hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.

40 yılın en büyük krizi

İspanya’da yaşanan bağımsızlık krizi ülkeyi son 40 yılda vuran en büyük anayasal kriz olarak değerlendiriliyor.

Binden fazla şirket, merkezlerini Katalonya’dan taşırken İspanya Merkez Bankası da krizin özellikle Katalonya bölgesinin ekonomisini vurabileceği konusunda uyarıda bulundu. Katalonya Sosyal Güvenlik Bakanı, sadece Ekim ayında bölgede 15 bin kişinin iş kaybı yaşadığını aktardı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG