Erişilebilirlik

Kars Belediyesi'ne Operasyon: 19 Yeni Gözaltı


Bir süre önce gözaltına alınan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in istifa edeceğini açıklamasından sonra, Kars Belediyesi'ne operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında diğer Eş Başkan Şevin Alaca, belediye başkan yardımcıları ve il genel meclis üyelerinin de bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı.

Kars operasyonu, 6 yıl önceki Kobani eylemleri gerekçe gösterilerek, 82 HDP'li hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından başlatıldı. Gözaltı işlemleri sabah erken saatlerde yapıldı.

VOA Türkçe’nin adliye kaynaklarından aldığı bilgilere göre, operasyon Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nca PKK faaliyetleri konusunda yürütülen bir soruşturma kapsamında yapıldı. Gözaltına alınan 19 şüpheli, "silahlı terör örgütüne üye olmak”la suçlanıyor. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 19 kişinin ikametinde, Belediye binası ve HDP İl binasında da arama yapıldı.

Gözaltına alınanların, 2014-2015'te, Kağızman ilçesinde düzenlenen barış ve canlı kalkan eylemlerinde yer aldıkları, bölgedeki örgüt mensuplarına yaşam malzemesi temin ettikleri, sözde “PKK şehitliği" için düzenlenen açılışa katıldıkları iddia ediliyor. Zanlıların gözaltına alınma gerekçeleri arasında, "ölen veya tutuklanan örgüt mensuplarının aile üyelerini işe almak, terör örgütünün şehir yapılanması içinde faaliyet yürütmek, ihalelere girecek kişileri örgüt talimatıyla tehdit etmek ve engellemek, PKK/KCK terör örgütünün sözde anayasası olarak kabul edilen KCK sözleşmesi kapsamında ilçe, köy ve mahalle komisyonları yapılanmalarında faaliyet yürütmek" gibi iddialar da bulunuyor.

25 Eylül’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, gözaltındayken sosyal medya aracılığıyla, yaşadığı duruma tepki göstererek belediye başkanlığından istifa edeceğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG