Erişilebilirlik

Kasırga Oluşumunu İnceleyen Bilimsel Çalışmalar


Kasırga Oluşumunu İnceleyen Bilimsel Çalışmalar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Maryland Üniversitesi’nin rüzgar tünelinde, en zayıf olan birinci kategori kasırgaların gücünü görmek, insana Mel Brooks’un ünlü filmi Spaceballs’u hatırlatıyor.

Tünelde hava ılık ve yağışsız. Havada uçuşan enkaz yok. Saatte 120 kilometre hızla esen rüzgar bile gerçek hayatta ölüme neden olabilir. Oysa kasırgaların hızı saatte 200 kilometreye erişebiliyor.

Rüzgar tünelinin direktörü Profesör Jewel Barlow, 2 buçuk metre genişliğinde, 3 metre 60 santim uzunluğundaki tünelin orta boy olduğunu söylüyor.

Tünelin içindeki rüzgarı, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma B-29 bombardıman uçağının yedi kanatlı pervanesini döndüren 2 bin beygirgücüne sahip elektrikli motoru oluşturuyor.

Rüzgar tünelleri, güçlü fırtınaların neden olduğu hasarı incelemede çok işe yarıyor. Fırtınaların güç ve yönünü belirlemekse artık bilgisayar modellerinin işi. Bu araştırmaların öncülüğünü ise Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi yapıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, denizlerin fırtına nedeniyle ne kadar kabaracağını tahmin etmeye çalışıyor. Fırtınaların karaya taşıdığı dalgaların boyunu tahmin eden modeller de geliştirildi.

Rüzgar tünelinde üretilen şiddetli fırtına, bu çalışmaya katkıda bulunuyor.

Miller, kasırgaların rotasını tahmin etme yöntemlerinin oldukça ilerlediğini, ancak kamuoyunun yine de güçlü rüzgarların çok ciddi sonuçlar doğuracağı gerçeğini akıldan çıkarmaması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG