Erişilebilirlik

8 Kasım Amerikan Basınından Özetler


8 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

8 K

Amerikan basını bugün başkanlık seçimine kilitlenmiş durumda. Tüm gazetelerin ana sayfaları, kaygıyla beklenen seçim sonuçlarının Amerika’yı derinden etkileyeceği görüşünde. Bu gazetelerden biri Washington Post. Demokrat Partili Hillary Clinton’ın Latin kökenli seçmenlerden, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ınsa eğitim düzeyi düşük beyazlardan alacağı oylara güvendiği yorumu yapan gazete, Clinton’ın kampanyanın son günü olumlu ve uzlaşıcı bir tavır takındığını, Trump’ın ise ‘kazanmazsam Amerika için felaket olur’ söylemini sürdürdüğünü bildiriyor.

Washington Post, seçim günü sandık başında yaşanacak olumsuzluklara karşı dikkatli olunması çağrısında bulunuyor. Gazete, seçmenleri korkutma, sindirme, tehdit ve taciz etme gibi federal yasalara göre suç sayılan taktiklere başvuranların cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunuyor. Washington Post ayrıca Adalet Bakanlığı’nın, sandık başında herhangi bir tacizle karşılaşan vatandaşların şikayet başvurusunda bulunmaları için açılan telefon hatlarını da paylaşmış.

Bugün Washington Post’tan Trump seçmenleriyle ilgili bir de değerlendirme aktaracağız. Değerlendirme, ‘Trump seçmeni kimdir?’ sorusunu yöneltiyor. Buna göre Trump’ın ‘Siyasi bir hareket başlattım’ iddiası, aslında son derece yerinde. Birçok seçmen, önceleri Trump’ı komik bulsa bile göçmenlik, ekonomi, dış politika gibi alanlardaki görüşlerine kulak vermeye başlayınca aslında bu görüşlerin kendilerininkine ne kadar yakın olduğunu fark etti. Değerlendirmenin yazarı, kampanyası boyunca Trump’ın 35 eyalette düzenlediği 170 seçim toplantısına katılmış. Yazara göre destekçilerinin Trump’ı sevmesinin en büyük nedeni, Trump’ın, yolsuzluğa batmış siyasi sistemin içinden gelmediğini düşünmeleri.

California eyaletinde yayınlanan en büyük gazetelerden biri olan Los Angeles Times, 55 oy ile en çok seçiciler kurulu oyu olan California’nın, Demokrat aday Clinton için adeta ‘çantada keklik’ olduğunu yazmış. California’nın 20‘inci yüzyılda Herbert Hoover, Richard Nixon ve Ronald Reagan olmak üzere üç Cumhuriyetçi Partili başkan çıkardığını yazan gazete, California halkından, 1988’de George HW Bush’ın eyaleti kıl payı kazanması dışında Cumhuriyetçi başkanlara oy çıkmadığını hatırlatmasını yapıyor. Habere göre bu akşam başka eyaletlerde yaşanacak seçim heyecanı ve başabaş yarışın beraberinde getirdiği gerginlik, California’da hissedilmeyecek.

New York Times ise son dakikaya kadar Michigan, Pennsylvania ve New Hampshire eyaletlerinde Hillary Clinton için kampanya çalışmalarına devam eden Başkan Obama’nın aslında bir yandan da ardında bırakacağı siyasi miras için mücadele verdiğini yazıyor. Habere göre başkanlık seçimi kampanyaları giderek daha çirkin bir hale büründükçe kamuoyu desteği artan Başkan Obama, sekiz yıldır halkın gözünde edindiği itibar ve güvenilirliği bu kez de Clinton için kullanmak istiyor ve halka ‘Bana lütfen Hillary’ye oy verme konusunda güvenin’ diyor. New York Times, Başkan Obama’nın en büyük umudunun, Clinton’ın seçilmesiyle bu siyasi mirasın sürdürülmesi olduğu yorumu yapıyor.

XS
SM
MD
LG