Erişilebilirlik

29 Kasım Amerikan Basınından Özetler


29 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Washington Post ana sayfasında, Küba halkının, ülkenin 90 yaşında hayatını kaybeden eski lideri Fidel Castro için adeta ‘görev icabı’ yas tuttuğunu yazıyor. Habere göre Küba’yı 49 yıl yöneten ve halkın ruhunda derin izler bırakan Castro, ölümünden sonra da tartışma yaratmaya devam ediyor. Çok sayıda Kübalı, Castro’dan, ‘varlığımızı ona borçluyuz’ diye bahsetse de kimileri için Castro, gaddar bir diktatör olmanın ötesine geçemiyor.

Washington Post bugün ayrıca kabinesini oluşturmaya çalışan Donald Trump’ın dışişleri bakanı atamasının giderek daha da karmaşık bir hal aldığını yazıyor. Habere göre 2012 başkan adayı Mitt Romney’nin dışişleri bakanlığına atanmasına karşı çıkan cephenin sesi, giderek daha gür çıkmaya başladı. Trump, bir zamanlar kendisine en ağır eleştirileri yönelten Romney’le barış yapma fikrine sıcak bakıyor. Ancak aralarında Trump’ın kampanya menajeri ve en yakın danışmanlarından Kellyanne Conway’in de bulunduğu cephe, Romney’nin Trump’a ve Trump’ın dünya görüşüne sadık kalıp kalmayacağını sorguluyor. Dışişleri bakanlığı koltuğuna oturmak için yoğun kulis yapan New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani’nin ise bu göreve getirilmesi, uzak ihtimal olarak görülüyor. Bunun nedeni, Giuliani’nin yurtdışındaki iş bağlantılarının Kongre’deki onay sürecini zora sokma olasılığı. Öte yandan CIA eski başkanlarından emekli orgeneral David Patraeus’un adı da dışişleri bakanlığı için geçmeye başladı. Patraeus, biyografisini yazan Paula Broadwell’le yaşadığı ilişkinin ortaya çıkması üzerine kamu görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Wall Street Journal ise Amerika’nın en büyük üniversitelerinden biri olan Ohio Eyalet Üniversitesi’nde Somali asıllı Abdülrrezzak Ali Artan’ın, dün bir grup öğrencinin üzerine aracını sürmesini, giriştiği bıçaklı saldırı sonucu 11 kişiyi yaralamasını ve ardından polis tarafından öldürülmesini baş sayfasına taşımış.

Wall Street Journal bugün ana sayfasında ayrıca kabinesini oluşturma aşamasında olan Donald Trump ve ekibini çevreleyen damat krizine yer vermiş. Gazete, Trump’ın işadamı damadı Jared Kushner’ın gerek Amerika, gerekse yurtdışındaki bankalardan yüz milyonlarca dolarlık kredi aldığını, Amerikalı ve yabancı müşterilerine emlak pazarladığını yazıyor. Habere göre Beyaz Saray’da görev alması durumunda Kushner’ın bu iş bağlantıları, çıkar çatışmasına yol açabilir. Kushner’ın Beyaz Saray’da herhangi bir göreve getirilip getirilmeyeceği kesinleşmiş değil. Ancak Kushner’ın böyle bir göreve getirilmesi, Trump’ın, kamu görevlilerinin akrabalarına ayrıcalık sağlamasını engelleyen yasaları ihlal etmesi anlamına gelebilir.

New York Times ise Fidel Castro’nun ölümü ve Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte Amerka-Küba ilişkilerini nasıl bir geleceğin beklediğine dair bir değerlendirme yayınlamış. Değerlendirmeye göre Başkan Obama’nın onyıllar sonra Küba’yla ilişkileri yeniden canlandırma çabaları, Trump döneminde duraksamaya uğrayabilir, hatta tersine çevrilebilir. Trump’ın kapıları kapatma tehdidinin Küba’daki eski yaraları yeniden deştiğini yazan gazete, Küba halkının, Obama döneminde yaşayan yakınlaşmanın ‘gerçek’ olmadığı hissine kapılabileceğini bildiriyor. Ancak New York Times yine de, Obama’nın ilişkileri yumuşatmasıyla birlikte iki ülke arasında yapılan iş anlaşmalarının iptal edilmesinin çok zor olduğunu kaydediyor.

XS
SM
MD
LG