Erişilebilirlik

28 Kasım Amerikan Basınından Özetler


28 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Washington Post’un bugünkü ana sayfasında California eyaletinin San Bernardino kentinde giriştikleri saldırıda 14 kişiyi öldüren, 20‘den fazla kişiyi yaralayan ve polisle girdikleri çatışmada öldürülen Rizwan Faruk ve Taşfin Malik çiftinin küçük kızlarının akıbetiyle ilgili bir haber var. Gazete, fotoğraflarını ana sayfada yayınladıkları Rizwan Faruk’un ablası ve eniştesinin, çiftin küçük kızını evlat edinmeye çalıştıklarını bildiriyor. Faruk’ın ablası Saira Han ve eşi, kardeşinin böyle bir saldırıyı nasıl düzenleyebildiğini anlamakta hala güçlük çektiklerini, ancak yeğenini evlat edindiği takdirde az da olsa huzur bulabileceğini söylüyor. Ancak Han çiftinin, şu anda California eyaletinin himayesinde olan küçük kızı evlat edinmeleri, bir takım bürokratik engeller nedeniyle kolay olmayacak.

Washington Post bugün ayrıca Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasına ilişkin girişimlere tepki gösteren Donald Trump’ın haftasonunda Twitter’de yarattığı tartışmaları aktarıyor. Habere göre aldığı toplam oy sayısı Trump’ınkinden 2 milyon fazla olan Clinton da oyların yeniden sayılması sürecine katıldı. Trump ise Twitter’da buna yönelik tepkisini göstermek için ‘Seçiciler Kurulu’nun oylarını büyük farkla toplamakla kalmadım, aslında hileli oylar çıkarıldığında halk oylarının çoğunu da ben aldım’ şeklinde bir twit attı. Trump’ın seçimde hile yapıldığını ima eden bu mesajını hiçbir kanıta dayandırmadığını belirten Washington Post, yeni başkanın halk oyunun çoğunu alamamış olmasından rahatsızlık duyduğu yorumunu yapmış.

Washington Post bir yandan da Küba’nın eski lideri Fidel Castro’nun ölümünün yankılarını yansıtmaya devam ediyor. Gazetenin ana sayfa haberine göre Küba, şimdi yeni başkan Trump’la, Fidel Castro’nun dirayetli yönetim tarzı olmadan başa çıkması gerekecek. Gazeteye göre George W. Bush’u ‘cahil,’ Ronald Reagan’ı ise ‘insanlık tarihinin en kötü teröristi’ olarak niteleyen Fidel Castro, hayatta olsaydı, kendisini ‘acımasız bir diktatör’ olarak tanımlayan Trump’ı cevapsız bırakmaz ve bir söz düellosuna girmekten çekinmezdi. Ancak daha yumuşak bir mizaca sahip olan kardeşi Raul Castro’nun Trump’ın saldırgan söylemlerine nasıl karşılık vereceğini zaman gösterecek. Gazete, 85 yaşındaki Raul Castro’nun Trump’ı eleştirmekten kaçındığı, hatta seçimi kazanmasından sonra bir kutlama mesajı gönderdiğini hatırlatıyor. Habere göre Trump, Obama sayesinde yepyeni bir dönemece giren Küba-Amerika ilişkilerini rayından çıkarabilir.

Bugün Boston Globe ise Kuzey Dakota’dan Illinois eyaletine uzanması planlanan bin 800 kilometre uzunluğundaki petrol boru hattı projesine karşı çıkan Standing Rock Sioux yerlilerinin ve yerlilere destek veren protestocuların direnişiyle ilgili kapsamlı bir habere yer veriyor. Kuzey Dakota’da havanın giderek soğuması ve polisle protestocular arasındaki gerilimin artması, protestocuların toplandığı Oceti Sakowin kampının havasını değiştiriyor. Habere göre kampa huzursuzluk ve umutsuzluk hakim. Standing Rock Sioux kabinesinin, kampın 5 Aralık’ta hükümet tarafından kapatılacağını açıklaması ise bölgeyi terk etmeyeceklerini ısrarla bildiren protestocularla polis arasında şiddet eylemleri yaşanması kaygılarını arttırıyor.

XS
SM
MD
LG