Erişilebilirlik

25 Kasım Amerikan Basınından Özetler


25 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Washington Post milyarder işadamı Donald Trump’ın Amerika’da başkan seçilmesiyle birlikte Batılı ülkelerdeki siyasi düzenin geçirdiği değişimin daha da hızlandığına dair bir değerlendirme yayınlamış. Değerlendirmeye göre Trump’ın seçilmesini büyük bir şaşkınlıkla karşılayan Avrupa, aslında Amerika’dan çok daha önce değişim sürecine girdi ve uzun süredir iktidarda olan merkez sol partiler, son zamanlarda hem ağır yenilgiler aldı, hem de bölündü. Merkez sol partilerin oy oranları, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en düşük seviyeye indi. Amerika’daki Demokrat Parti’nin de Avrupa’daki merkez sol partilerle aynı çizgide olduğu yorumu yapan Washington Post, solun, Batı dünyasına damgasını vurmaya hazırlanan sağ partiler karşısında aldığı ağır yenilginin etkilerinin on yıllar boyu sürebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Washington Post’ta bugün ayrıca Donald Trump’ın, kabinesinde yer vermeyi düşündüğü generallerle ilişkisi hakkında bir haber var. Habere göre “İnanın bana, IŞİD hakkında generallerden daha çok şey biliyorum. Generallerimiz paçavraya döndü” gidi sözler sarf eden Trump, şimdiye kadar altı generalle görüştüğünü söyledi ve kabinesinde en az dört makama generalleri getirmeye hazırlanıyor. Uzmanlar, kamuoyundan büyük saygı gören, sağlam ahlaki değerlere önem veren, dış siyaset konusunda kapsamlı deneyimleri olan generallerin Trump yönetimine renk katacağı ve farklı bir bakış açısı getireceği görüşünde.

Bugün Boston Globe ise Donald Trump’ın dışişleri bakanlığına kimi getireceği konusunda Cumhuriyetçi Parti içinde hala çatışma yaşandığını bildiriyor. Habere göre parti içindeki rakip gruplar, göreve Rudy Giuliani ya da Mitt Romney’nin getirilmesi konusunda Trump’ı etkilemeye çalışıyor. Romney yanlılarına göre Giuliani, yabancı ülkelerdeki bazı iş bağlantıları nedeniyle çıkar çatışması yaratabilir. Bu grup ayrıca Giuliani’nin, dışişleri bakanlığı gibi yüksek tempolu bir iş için yeterince enerjik olmadığını düşünüyor. Romney ile ilgili en büyük kaygı ise Romney’nin Trump’a yeterince sadık kalmayacağı öngörüsüyle ilgili.

Los Angeles Times da Kongre tarafından onaylanıp adalet bakanlığı koltuğuna oturması durumunda Alabama Senatörü Jeff Sessions’un, Trump’ın göçmenlik politikaları üzerinde çok büyük etki sahibi olacağını bildiriyor. Habere göre Sessions, sert göçmenlik politikaları uygulamayan kentlerin emniyet teşkilatlarının fonlarının kesilmesini, göçmenlikle ilgili davalara çok daha sert yargıçların atanmasını, göçmenlik yasası ihlallerinin çok daha sert şekilde cezalandırılmasını savunacak. Gazete, göçmenlik yasalarını İç Güvenlik Bakanlığı’nın ve bakanlığa bağlı dairelerin uyguladığını yazıyor, ancak Jeff Sessions yönetimindeki Adalet Bakanlığı’nın, kaçakların sınır dışı edilmesi gibi meselelerde daha fazla söz sahibi olacağı yorumu yapıyor.

XS
SM
MD
LG